Започна източването на газта от подземните цистерни на взривената бензиностанция в Румъния

  • 29 август 2023 13:11

  • 928
  • 0
Започна източването на газта от подземните цистерни на взривената бензиностанция в Румъния
© Pixabay

Започна източването на газта от двете подземни цистерни на взривената бензиностанция в румънския град Креведия. При инцидента в събота загинаха двама души, а 58 са тежко ранени.

Периметърът, с който се ограничава достъпа на хора до мястото на инцидента, се е разширил с 1 км. Екипът ни беше спрян още от първия полицейски патрул.

Местните хора ни разказаха, че тази нощ е пристигнала много специализирана техника, противопожарни автомобили и линейки и е започнало източването на цистерните, които са все още на мястото на инцидента и не са се взривили. Хората обаче са притеснени за безопасността си.

"Вечерта на моята улица пристигнаха пожарникари със специално оборудване. Изплашихме се, защото си помислихме, че има още пострадали. За щастие, нищо такова нямаше. Разбрахме, че Министерството на извънредните ситуации е взело решение газта, останала в други две цистерни, да бъде източена. Така че, вчера вечерта на моята улица имаше подготовка за операцията с много линейки и пожарни коли. Не съм сигурна, дали все още има газ във въздуха, но усещаме известно дразнене в гърлото. Все още цивилни граждани не се допускат до мястото, защото е твърде рисковано. Надяваме се, опасността да бъде премахната. Не можем да върнем времето назад, но наистина се надявам да не пострадат още хора", разказа Руксандра Раду – жител на град Креведия.

От местната община казаха, че нямат официална информация за хода на специализираната операция, но твърдят, че всичко е обезопасено за местните хора.

"Не разполагаме с много потвърдена информация какво се случва в момента, защото районът е отцепен. Но ситуацията е под контрол, няма риск от нови експлозии. В момента 300 души са без дом, къщите на останалите са понесли щети, но не са евакуирани. На хората, чийто домове са унищожени, беше позволено да влязат в дворовете, за да видят какво е останало. Те са настанени в сградата на общината. Осигурено им е всичко необходимо - баня, четки за зъби, други хигиенни материали, храна, включително топла храна, не само пакетирана, вода, легла. Тези 300 души получават дарения и от техни съграждани", каза Сандел Михалаке – личен съветник на кмета на Креведия, предава БНТ. 

След взривовете в Румъния: Първи думи от шефа на бензиностанцията в Креведия

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
928 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини