След трагедията: Румъния подхваща проверки на всички бензиностанции в страната

  • 27 август 2023 17:24

  • 2810
  • 2
След трагедията: Румъния подхваща проверки на всички бензиностанции в страната
© Getty Images (архив)

Румънският премиер Марчел Чолаку, който заедно с министъра на вътрешните работи Каталин Предою пристигна на мястото в село Креведия, окръг Дъмбовица, където две експлозии в станция за втечнен пропан-бутан отнеха живота на двама души и раниха 56, заяви, че в предстоящия период ще разпореди контрол на всички бензиностанции и газстанции в страната, а ако бъдат установени нередности, които са в състояние да застрашат човешки животи, съответните обекти ще бъдат затворени, предаде Аджерпрес.

Според публикувани от румънските медии първоначални информации фирмата-оператор на газстанцията в Креведия е била лишена от лиценз за функциониране още през 2020 г. и от три години е работела нелегално. Пожарникарите са информирали седем държавни институции за нередности, установени у тази фирма в доклад на Инспектората за извънредни ситуации от 2020 г., отбелязва телевизия Диджи 24.

Премиерът Чолаку каза също, че се подготвят помощи за семействата, чиито домове бяха разрушени.

България е готова да приеме до 17 пострадали от ужасяващата експлозия в Румъния

Седем къщи са засегнати, три почти изцяло, всички ще получат помощ. Нашият приоритет от снощи беше спасяването на човешки животи и продължава да бъде. Бяха трансферирани досега (в чужбина) четирима души, ще има още трансфери, посочи Чолаку, цитиран от БТА.

Той добави, че три болници за хора с тежки изгаряния са в процес на строеж в Румъния, като една от тях е в столицата. 

По-рано днес Чолаку определи като "образцова" намесата след снощната трагедия и благодари на пожарникарите, жандармеристите, полицаите, лекарите и медицинските сестри за оказаната помощ.

От своя страна вътрешният министър Каталин Предою каза, че е избегната по-голяма трагедия. По думите му е имало "огромен риск" да стане едновременна експлозия и в трите цистерни, намиращи се в Креведия, и това е щяло да има "опустошителен ефект" в целия район.

Същевременно Военната прокуратура се самосезира и започна разследване на начина, по който са се намесили пожарникарите при пожара в Креведия. Разследването е започнало, след като при експлозията загинаха двама души и бяха ранени 56, от които 43 са кадри на Министерството на вътрешните работи (39 пожарникари, двама полицаи и двама жандармеристи).

Последвайте канала на

Владимир Василев
2810 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
БЪЛГАРИЯ

2023.08.27 | 19:25

2
Да не им вкараха некоя калибърка ??
!!!

2023.08.27 | 18:03

1
А бе,ОСТАВЕТЕ я тази Румъния !!! Дайте да ВИДИМ КАК да се БОРИМ с КОРУПЦИЯТА !!! КАК да ПОСОЧИМ ВИНОВНИТЕ ???? КАК да ЗАПОЧНЕМ да ВРЪЩАМЕ ОТКРАДНАТОТО ???? А бе,ЗАЩО в Румъния МОЖЕ,а в България НЕ МОЖЕ ??????????????????????!!! ЗАЩО ????

Добави коментар

Водещи новини