Сеизмолог: Има голяма вероятност Истанбул да бъде засегнат от силно земетресение

  • 17 август 2023 13:00

  • 1363
  • 0
Сеизмолог: Има голяма вероятност Истанбул да бъде засегнат от силно земетресение
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Вероятността от земетресение с магнитуд 7 или повече в района на Истанбул е над 60 процента, но мегаполисът не е готов за него, заради което при подобно развитие може да има много жертви. Това каза известният турски сеизмолог Наджи Гьорюр днес, когато се навършват 24 години от опустошителното земетресение в района на Мраморно море на 17 август 1999 г., предават турски медии.

30-годишният период, в който се прогнозира друго земетресение с магнитуд 7 или повече в района на Истанбул, е към своя край. Досега многократно сме предупреждавали, че преди 2029 г. очакваме земетресение в региона, което ще е не по-слабо от това от 17 август 1999 г.

Вероятността за ново силно земетресение е около 64 процента, а Истанбул не е готов за такъв трус, уточни експертът.

През август 1999 г. районът на Истанбул, който е разположен на границата между Анадолската и Евразийската тектонична плоча, бе разтърсен от земетресение с магнитуд 7,6. По официални данни тогава загинаха 17,2 хил. души, по неофициални данни – близо 40 хиляди души, а 45 хиляди бяха ранени, пише БТА.

Турски сеизмолог стресна с апокалиптична прогноза и избяга от Истанбул

Турските сеизмолози многократно предупреждават за възможно ново силно земетресение в района на Истанбул. Според тях при трусове с магнитуд 7 и повече около 90 хиляди сгради в 16-милионния град може да рухнат, а 260 хиляди ще бъдат повредени и ще станат необитаеми, заради което ще са необходими временни жилища за 4,5 млн. жители.

За необходимостта Истанбул да бъде подготвен за силно земетресение се заговори повече  след опустошителните трусове в югоизточната част на страната през февруари, при които загинаха над 50 хиляди души.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1363 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини