Извънредно заседание на турския Меджлис във връзка с развитията с проекта за въглищна мина в Акбелен

  • 08 август 2023 09:04

  • 442
  • 0
Извънредно заседание на турския Меджлис във връзка с развитията с проекта за въглищна мина в Акбелен
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Извънредно заседание на Великото национално събрание на Турция ще се състои днес, предава турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Заседанието e свикано за 15 ч. по искане на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) във връзка с планираното разширяване на въглищна мина в Акбелен, окръг Мугла, Югозападна Турция.

За да започне обсъждането на предложение на НРП за Акбелен, в залата трябва да присъстват 200 депутати. Очаква се да се съберат депутати от НРП, Добра партия, Партията на бъдещето, Партия ДЕВА, Партията на щастието и Демократическата партия.

На заседанието от името на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) ще говори бившият министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез. Той ще направи презентация за приноса на топлоелектрическите централи за икономиката и технологиите, при които се опазва околната среда. По време на заседанието представителите на парламентарните групи на политическите партии ще вземат думата за по 20 минути, пише БТА.

Турският Меджлис проведе извънредно заседание и на 25 юли. Дневният ред на заседанието, което бе свикано от НРП, бяха последните развития в сферата на икономиката.

В края на юли местни жители и екоактивисти, включително членове на синдикати и политици от опозицията, започнаха протестни действия край гората Акбелен в окръг Мугла. Хората не искат да бъдат изсичани дърветата в района и са против планираното разширяване на въглищна мина.

България ще плати 3.8 млрд. лв. на Турция по газовата сделка на президента Радев

В някои дни от протестите се стигна до сблъсъци между силите на реда и демонстрантите. Съобщено бе за употребена сила от страна на жандармерията. Демонстрантите казаха, че срещу тях е използван сълзотворен газ и водни струи.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
442 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини