Гореща вълна удря Турция през уикенда

  • 04 август 2023 14:33

  • 545
  • 0
Гореща вълна удря Турция през уикенда
© Novini.bg/ Canva

Нова гореща вълна от Африка ще засегне Турция през почивните дни. Очаква се повишение на температурите с от четири до осем градуса, съобщават от турската държавна Метеорологична служба, предават турските медии. 

Новото повишение на температурите се очаква на фона на сегашните горещини, обхванали страната. Вчера в някои части на столицата Анкара и в Истанбул бяха измерени температури до 40 градуса по Целзий.

Властите постоянно отправят препоръки към гражданите, особено към възрастните хора и родителите на малки деца и бебета, да не излизат навън в периода от 11 до 16 ч. 

Напоследък Турция попада под влиянието на т. нар. дни Eyyam-ı Bahur, известни още като "кучешките дни на лятото". Тези дни обикновено настъпват към края на юли и началото на август.

Рекордните горещини са причина и за възникване на мащабни горски пожари в страната, предаде БТА.

В 36 окръга в Турция бяха измерени температури над 40 градуса по Целзий

Абдуллах Меджит, служител на Метеорологичната служба, каза, че през следващите дни във вътрешността на страната ще бъде доста по-топло, отколкото по Егейското и Средиземноморското крайбрежие.

От следващата седмица се очаква понижаване на температурите. Разхлаждането на времето ще започне в северозападните части на страната, като в Истанбул и Текирдаг се очакват температури около 30 градуса по Целзий, а в Одрин – 28 градуса, добави експертът.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
545 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини