В Сърбия се наблюдава тенденцията на понижаване на цените

  • 03 август 2023 14:58

  • 816
  • 1
В Сърбия се наблюдава тенденцията на понижаване на цените
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Министърът на вътрешната и външната търговия на Сърбия Томислав Момирович заяви, че в Сърбия от няколко месеца има тенденция на понижаване на цените и спад на инфлацията.

Мисля, че през юли инфлацията ще бъде 12,5 процента и очаквам до края на годината да се понижи до 8 процента, каза Момирович пред агенция Танюг.

Според него през първата половина на следващата година  ще бъде изпълнена целта инфлацията да бъде  между два и четири процента.

По думите му цените на храните се отразяват най-много на инфлацията.

Ето колко е средната заплата в Сърбия

Той отбеляза, че олиото е поевтиняло от 169 динара (2,80 лева) на 149 (2,48 лева), захарта е с осем динара по-евтина, а говеждото и свинското са по-евтини с 30-40 динара.

"Не сме постигнали целта си, но сме на път. Спряхме инфлацията и тя вече бавно върви надолу. По стандарти и икономическо развитие се превръщаме в развита страна от Централна Европа, бавно настигаме Унгария , Словакия и Полша “, каза Момирович.

Той добави, че в нито един момент доставките на стоки в Сърбия не са били застрашени, с което не могат да се похвалят много страни в ЕС, както и че инфлацията е висока от известно време в цяла Европа, особено в Източна Европа.

Момирович отбеляза, че е трудно да се контролира инфлацията на фона на войната в Украйна. 

Инфлацията е висока във всички страни от Източна Европа. Трябва да се гледат страните от Източна Европа. При нас е малко по-ниска, отколкото в Унгария, малко по-висока, отколкото в България, Полша, но нашата съдба е сходна", каза Момирович.

По думите му от 1 септември в Сърбия ще има увеличение на заплатите в здравеопазването и образованието и това е най-добрият начин за борба с инфлацията.

„До януари ще имаме кумулативно увеличение на заплатите в тези сектори от над 20 на сто, което е много повече от инфлацията“, уточни Момирович.

Последвайте канала на

Калина Христова
816 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
г-н Жаблянов

2023.08.03 | 15:03

1
В България са наблюдава повишаване на цените !!!

Добави коментар

Водещи новини