Стотици хиляди жители на Букурещ са без топла вода от две седмици

  • 02 август 2023 13:52

  • 213
  • 0
Стотици хиляди жители на Букурещ са без топла вода от две седмици
© Novini.bg/ Canva

Стотици хиляди жители на Букурещ вече втора седмица са принудени да вземат студен душ. Топва вода нямаше и в най-горещите дни, когато градусите в румънската столица надхвърляха 40. Сектори 2, 3 и част от сектор 1 ще продължат в този режим поне до 11 август, съобщава Диджи24.

“Две топлоелектрически централи са спрени поради неизправности, както и за годишен ремонт”, обясниха от Елчен Букурещ (Elcen Bucharest) - най-големия дистрибутор на топлинна енергия в Румъния. От компанията уточняват, че завършването на ремонтните дейности зависи от тяхната сложност. 

Червен код за горещини и бури и оранжев код за наводнения в Румъния

Стотици други сгради в Букурещ не получават топла вода заради повреди и мрежови работи на "Термоенергетика" - фирмата, която отговаря за отчитането на консумираната топлинна енергия и поддръжката на мрежата. По информация на директора ѝ Клаудиу Крецу са засегнати 4000 блока.

„Знаем основната причина и това е, че системата е стара. В нея не е инвестирано. Трябва да се направят ревизии и ремонти, да се подготвим за зимния сезон”, коментира Крецу за Диджи24. По думите му има зони в града, където процесът ще отнеме повече време, цитира БТА.

“Въпрос и на късмет е дали хората в Букурещ ще имат тола вода след 10 или повече дни. Не можем да знаем къде могат да възникнат повече повреди. Работим по определени участъци. Няма гаранция, че когато ги пуснем в експлоатация, нещо отново няма да се счупи в прилежащата зона”, добави Крецу. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
213 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини