Премиерът на Северна Македония: Илинденското въстание е наследство, завет и исторически паметник

  • 02 август 2023 10:03

  • 1297
  • 0
Премиерът на Северна Македония: Илинденското въстание е наследство, завет и исторически паметник
© Булфото

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски каза снощи, че Илинденското въстание, 120 години от което се отбелязват днес, не е нито начало, нито край, то е наследство, завет и исторически паметник, предаде МИА.

„Илинденското въстание не е нито начало, нито край. Илинденското въстание е наследство, завет и исторически паметник, който всички преди нас, ние днес и всички след нас трябва да виждат пред себе си ежедневно“, подчерта Ковачевски на откриването на традиционната манифестация „Десет дни Крушевска Република“. 

Манифестацията се организира всяка година от 1-ви до 10-ти август в Крушево, най-високо разположения град в страната, по повод отбелязването на националния празник на Република Северна Македония на 2 август.

„Тази вечер отбелязваме 120 години от една от най-важните дати, един от централните моменти в нашата вековна история. 120 години от началото на Илинденското въстание, което е оставило в нас незаличима следа, 120 години от момента, когато в илинденско Крушево се е разгоряла вярата, че борбата за македонската държава си струва“, посочи Ковачевски.

Той отбеляза, че на този празник гражданите на Северна Македония си припомнят и отдават дълбока почит на основателите на държавата, на героите, революционерите, на тяхната борба и жертва, пише БТА.

„Да запомним и празнуваме визията и идеологията на Гоце Делчев, борбата за правда на Яне Сандански, подвига на Даме Груев, държавотворност на Никола Карев, подвига и саможертвата на Питу Гули“, подчерта премиерът.

Той допълни, че интеграцията, отвореността, прогресът, задружността и съжителството в страната днес се основават на Илинденското въстание, Крушевския манифест и решенията на Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония (АСНОМ).

„Времето е различно, но принципите и ценностите са същите. И затова трябва да продължим да изграждаме страната по европейския път. Нямаме алтернатива и не бива да имаме такава“, каза Ковачевски и допълни, че с фокус, енергия и взаимно доверие страната може да преодолее всяка съпротива.

НСО с мерки за сигурност в София заради отбелязването на 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

Очаква се днес премиерът да говори и на церемонията в крепостта Кале в Скопие, а председателят на парламента Талат Джафери ще направи обръщение на Мечкин камен в Крушево. 

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски ще посети днес манастира „Св. Прохор Пчински“ в Сърбия и ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич. Той ще направи обръщение и пред мемориалния център на АСНОМ в Пелинце.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1297 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини