Премиерът на Румъния инспектира засегнатата от пожар болница в Букурещ

  • 26 юли 2023 13:55

  • 310
  • 0
Премиерът на Румъния инспектира засегнатата от пожар болница в Букурещ
© Фейсбук

Румънският премиер Марчел Чолаку и здравният министър Александру Рафила посетиха болница „Мария Кюри“ в Букурещ, където тази нощ бяха преместени 110 души (79 деца и техните роднини) от Национален клиничен център за детско нервно-психомоторно възстановяване „Д-р Николае Робанеску“. Спешната мярка се наложи, след като в двора на специализираното лечебно заведение избухна пожар заради гръмнал трансформатор, предаде БТА.

“Запалилият се трансформатор е бил нов, в гаранция, наскоро закупен от болницата”, информира тази сутрин Чолаку. Той съобщи още, че е засегнато само едно помещение на болницата и фасадата на сградата.

“Ще намерим фирма към Министерството на здравеопазването, екип, който да оправи дограмата. Но да видим разследването. Искам това да се случи в разумен срок”, заяви министър-председателят и обеща „огромни инвестиции“ в здравната система през следващия период. Предстои да бъде изготвен план за действие с помощта на здравния министър Александру Рафила и с ръководителя на Департамента за извънредни ситуациии Раед Арафат.

“Имаме близо пет милиарда евро за инвестиции. Можем да вземем пари и по линия на Националния план за възстановяване и развитие или чрез Европейската инвестиционна банка”, подчерта Марчел Чолаку.

В отговор на коментар, че това не е първият случай, в който има пожар в болница в Румъния, той каза: „Много е трудно да се предвиди, че трансформатор в гаранция ще гръмне“.

Пожар в двора на болница в Букурещ заради гръмнал трансформатор

Премиерът информира, че предстои скоро малките пациенти да бъдат върнати обратно в Националния клиничен център за невропсихомоторно възстановяване на деца „Д-р Николае Робънеску”. “Очевидно е, че днес друг трансформатор не може да бъде вкаран. Оборудването ще работи временно, захранвано от генератор, за да може да продължи програмата за възстановяване и лечение”, уточни премиерът.

Веднага след това той посети и Националния клиничен център за детско нервно-психомоторно възстановяване „Д-р Николае Робанеску“, придружаван от здравния министър Александру Рафила, за да види лично щетите от пожара.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
310 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини