Румънски пожарникари пристигнаха на остров Родос

  • 24 юли 2023 09:57

  • 279
  • 0
Румънски пожарникари пристигнаха на остров Родос
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Румънските пожарникари, които са част от националния модул, изпратен в Гърция в помощ на борбата с пожарите, пристигнаха днес на остров Родос, където вече седми ден бушува голям горски пожар, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на Генералния инспекторат за извънредни ситуации.

Румънският модул се състои от 52 военни. Те се насочват към военната база, в която ще бъдат настанени и където ще заредят пожарните коли, с които ще действат в зоната, засегната от пожарите, съобщава Генералният инспекторат за извънредни ситуации.

Румънските пожарникари ще работят под пряката координация на гръцкия офицер за свръзка, редом до свои колеги от Гърция и Словакия, информира инспекторатът.

През уикенда гръцките власти организираха най-голямата в страната евакуация, предизвикана от горски пожар. Около 19 000 души - местни жители и туристи, бяха подслонени в хотели, училища, спортни зали, конферентни центрове и на други места, след като огънят достигна 12 крайбрежни села и туристически комплекси. Сред засегнатите селища са Киотари, Генади, Пефки, Линдос, Лардос и Калатос, пише БТА.

Турция евакуира гражданите си от остров Родос заради пожарите

Плавателни съдове на гръцката брегова охрана и частни лодки изведоха над 3000 туристи от плажовете в събота.

Други части на третия най-населен гръцки остров, включително главния град на Родос, не са засегнати от пожарите, съобщи Ройтерс.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
279 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини