Сърбия очаква рекорден прилив на чуждестранни инвестиции от 4,5 млрд. евро

  • 21 юли 2023 12:25

  • 340
  • 0
Сърбия очаква рекорден прилив на чуждестранни инвестиции от 4,5 млрд. евро
© Freepik

Приливът на преки чуждестранни инвестиции в Сърбия тази година ще бъде рекорден. Това заяви преди няколко дни сръбският президент Александър Вучич, отбелязвайки, че очаква вложения от 4,5 милиарда евро, съобщава белградският вестник "Политика".

Вучич посочи, че тази година ще бъде най-успешна, когато става дума за този вид инвестиции. 

За първите няколко дни на юли досега чуждестранни инвеститори са вложили 2,279 милиарда евро, заяви Вучич. Сръбският президент каза още, че държавата ще се стреми да намали дефицита в обществените финанси на 2,2 процента. 

Вучич: Сърбия трябва да догони България по заплати

От Народната банка на Сърбия заявиха за вестник "Политика", че според оперативни данни през първата половина на 2023 г. е забелязан прилив на преки чуждестранни инвестиции в размер на 2,122 милиарда евро, което представлява ръст от 32 процента в сравнение със същия период на 2022 г. 

От Народната банка на Сърбия (НБС) съобщиха, че през първата половина на миналата година е имало временно забавяне на прилива на преки чуждестранни инвестиции заради войната в Украйна, но от май 2022 г. е започнало възстановяване, а пълна нормализация на прилива на преки чуждестранни инвестиции е постигната до края на 2022 г. Банката очаква, че през 2023 г. приливът на преки чуждестранни инвестиции ще се движи близо до рекордното ниво от 2022г., по време на която приливът на преки чуждестранни инвестиции в Сърбия бе 4,4 милиарда евро, заявиха от НБС. През първото тримесечие на 2023 г. най-голям прилив на инвестиции в Сърбия има от Нидерландия (42,1 процента), Китай (13,3 процента), Великобритания (8,2 процента), Австрия (7,5 процента) и Кипър (7,4 процента).

Последвайте канала на

Владимир Василев
340 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини