Конституционният съд на РС Македония временно спря издаване на актове за раждане с графа "националност"

  • 05 юли 2023 17:39

  • 645
  • 0
Конституционният съд на РС Македония временно спря издаване на актове за раждане с графа "националност"
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Конституционният съд на Република Северна Македония е спрял временно издаването на актове за раждане с графа националност в тях и е открил производство за установяване на конституционността на Указанията за водене на гражданските регистри. Аргументацията на това решение е неспазване на предвидения в конституцията седемдневен срок за обнародването на указанията на министъра на правосъдието в Държавен вестник, съобщиха от институцията, цитирана от БТА. 

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1242

Конституционния съд на страната се самосезира за указанията, след като стана ясно, че в тях министърът на правосъдието Кренар Лога е вписал, че в актовете за раждане и документите, които гражданският регистър издава, има графа "националност". Според Лога, причината за това е т.нар. "балансьор", който изисква определено съотношение на различните националности при постъпването на работа, а случаите, в които гражданите вписват националност, която ще им позволи да заемат съответното работно място, стават честа практика. Допълнително напрежение по темата внесе и съобщение във Фейсбук профила на Фондация „Македония”, в което от фондацията уточняват, че проверяват дали вписването на графа „българин” в акта за раждане ще направи по-лесно получаването на българско гражданство.

Според бившия министър на правосъдието на Северна Македония Рената Дескоска законът предвижда вписване на националността в гражданския регистър, но не и в удостоверението, което институциите издават.

Германия подкрепя вписването на българите в конституцията на Северна Македония

„...Първата насока за прилагане на закона е приета през 2010 г. и предвижда в регистъра да се вписва графа за националност, но тази графа не е предвидена във формуляра на удостоверението от регистъра. С това се спазва законът, без да се споделят чувствителни данни пред по-широк кръг от хора, където удостоверението ще се използва. Изглежда, че през 2010 г. тогавашният министър е имал повече усет за международните тенденции в защитата на правата на човека, отколкото днес през 2023 г. Така с указанията от 2010 г., които бяха изменени и допълнени през 2015 г., беше взето решение законовата разпоредба да се прилага в регистъра и, тъй като законът не предвижда какво съдържа извлечението, което се използва на повече места, в него да не се вписват чувствителни данни, като етническа принадлежност. Ние сме страна по Рамковата конвенция за националните малцинства и нашият парламент я ратифицира през 1997 г. Консултативният комитет на Рамковата конвенция за националните малцинства критикува задължителното посочване на етническа принадлежност в личните документи или във вътрешните регистри, водени от администрацията, включително полицията и здравните власти, като противоречащо на правото на самоидентификация и това може да се прочете в техните тълкувания...”, написа във Фейсбук профила си вчера Дескоска.

След поредица от различни коментари по темата Конституционният съд на Северна Македония се самосезира, а на днешното си заседание е взел решение да разгледа конституционността на указанията на министъра на правосъдието, а като аргументът за спиране на издаването на документи по тези указания е пропуснатият срок за публикуването им в Държавен вестник.

В изявление пред медиите Кренар Лога потвърди, че документът е публикуван по-късно от 7-дневния изискуем срок, но смята, че с това решение на Конституционния съд, което е спиране на действието на наредбата му по формален признак, се отваря кутията на Пандора, защото има много случаи, в които това се е случвало и Конституционният съд трябва да се произнесе по всички подзаконови нормативни актове, при които неспазените срокове са факт, за които той ще го сезира.

Лога заяви, че уважава решението на Конституционния съд и скоро ще бъде подготвен нов „изчистен” текст на инструкцията, с което временната мярка ще стане безпредметна.  

Последвайте канала на

Мая Йорданова
645 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини