Над три милиона животни са продадени за тазгодишния Курбан байрам в Турция

  • 03 юли 2023 18:59

  • 692
  • 0
Над три милиона животни са продадени за тазгодишния Курбан байрам в Турция
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

По данни на турската Централна асоциация на развъдниците за овце и кози през четирите дни на Курбан байрам /28 юни-1 юли/ тази година в Турция са били продадени над три милиона животни - дребен рогат добитък специално за принасяне в жертва на свещения мюсюлмански празник, съобщава БТА.

“Както в предишни години, така и сега, традицията за колене на животни на Курбан байрам активизира пазара за продажби на животни. Тази година се търсеше повече дребен рогат добитък. Очакванията ни обаче не се реализираха. Доставени бяха около 3.5 милиона животни за продан и доста останаха непродадени. В големите метрополии Истанбул и Анкара продажбите за Курбан байрам спаднаха с около 20 на сто", каза председателят на Асоциацията Нихат Челик, цитиран от Анадолската агенция.

Спадът на пазара се свързва със значителното, в пъти поскъпване на цените на месото през тази година в сравнение с предишната година от една страна и от друга, с дългата деветдневна ваканция, която бе обявена за Курбан байрам.

Ердоган осъди остро Швеция заради изгарянето на копие на Корана в Стокхолм

Повечето  турци предпочетоха да отидат на почивка по моретата вместо да си останат по домовете и да колят добитък, коментират запознати.

Турският министър на земеделието и горите Ибрахим Юмаклъ съобщи, че по заявка на собствениците непродадените животни ще бъдат изкупени от Службата за месо и мляко, като са предвидени обезщетения за разходите по отглеждането, храненето, транспортирането и други. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
692 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини