Православната църква в Северна Македония организира протест

  • 22 юни 2023 14:13

  • 548
  • 0
Православната църква в Северна Македония организира протест
© Novini.bg/ Canva

Мирен протест срещу проектозаконите за гражданския регистър и за равенството на половете, които са в парламентарна процедура, организират от православната църква в Република Северна Македония и настояват те да бъдат оттеглени. 

Решението за протеста е взето на заседание на Светия синод, а в съобщението се казва, че църквата изразява загриженост, че съответните институции игнорират позицията на всички религиозни общности, които представляват над 95 процента от населението, и продължават да работят по съкратена процедурата за приемането на проектозаконите, които „представляват сериозна заплаха за обществото и най-вече за основната му клетка – семейството”, предаде БТА.

Протест на журналистите в РC Македония

„Негативните последици от подобни закони вече се усещат от най-старите демократични общества в света, където те вече са обект на сериозна критика или отхвърляне. Призоваваме в тази борба за достойнство, свобода и защита на основните религиозни права, към нас да се присъединят вярващите, граждански сдружения, организации и всички съмишленици, за да защитим нашата вяра и традиция от опита за нейното изкореняване”, пише в съобщението. 

Проектозаконът за гражданския регистър, който позволява правно определяне на пола, веднъж вече беше оттеглен от парламента, след което беше внесен отново, за разглеждане по съкратена процедура. Според опонентите му законопроектът косвено позволява еднополови бракове в страната. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
548 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини