Доц. Спас Ташев за побоя в Струга: Да бъдеш българин в Северна Македония все още е престъпление!

  • 13 юни 2023 19:37

  • 1266
  • 4
Доц. Спас Ташев за побоя в Струга: Да бъдеш българин в Северна Македония все още е престъпление!
© Bg on air, архив

Доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН, специалист по въпросите на миграцията и българите в чужбина с коментар относно пребития председател на българското сдружение в Струга, РС Македония.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1277

Ето и целият му пост във фейсбук: 

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ!

Досега официално Скопие твърдеше, а някои у нас упорито помагаха на това твърдение, че българските сдружения в Битоля и Охрид носили провокативни за чувствителната северномакедонска общественост имена: на Иван Михайлов и цар Борис III.

Пребиха председателя на българско сдружение в Струга, РСМ

Хубаво, но българското сдружение в Струга не носи "провокативно" за "чувствителните" души име. Въпреки това Бекир Кадриески е поредния пребит българин. Крайно време е да се заяви по света, че не имената на сдруженията са проблем, а това, че са български.

Да бъдеш българин в Северна Македония все още е престъпление! 

В същото време докато ние се гърчим в опитите да намерим мизерни средства, за да развиваме общественополезна дейност, владата в Скопие е договорила серия от декларации в страни членове на ЕС в подкрепа на македонските идентитетски атрибути. Скоро се очаква такава декларация от германския парламент! 

Вече се чудя дали заспалата сегашна българска държава някога ще се разбуди!?

Тук не става въпрос някоя държавна институция да изслуша или да вземе отношение към проблема. 33 години се наслушахме на изразявания на загриженост и съпричастност. Това обаче не е достатъчно.

Необходимо е изпълнителната власт да разработи действащи механизми за реална защита на българския национален интерес. Трябва да има набелязани цели, предвидени средства (финансови и институционални) за реализация и механизми за контрол и оценка на резултатите. Всичко останало е преливане от пусто в празно.

 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1266 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.06.13 | 21:04

4
Така е и в уСраина с руснаците от преди 2014г, бити и унижавани НО те не са продажни пу..ки ,като Кирчо ! А защитиха своите,колкото и да плуете Путин. А нашите безродници смятат уСраинците за по-важни от българите в македония...срам.
аноним

2023.06.13 | 20:32

3
Албанците бяха на мушката,видяха че с тях не могат да излязат на глава хукнаха срещу българите,Българите бяха тези които им дадоха оръжие танкове въртолети да воюват срещу албанците,всепък ако не бяха американците щтяха да превземат летището и неколку важни точки на Скопие.

2023.06.13 | 20:22

2
Сега разбирате ли защо путин насира уСраинците...защото нетърпят да се гаврят с техните
Бетона

2023.06.13 | 20:09

1
Макето на сапун!

Добави коментар

Водещи новини