След прекратената стачка: Учебната година в Румъния ще приключи навреме

  • 13 юни 2023 10:36

  • 259
  • 0
След прекратената стачка: Учебната година в Румъния ще приключи навреме
© Pixabay

След три седмици обща стачка в образованието, учителите и учениците в Румъния се върнаха в клас. Учебната година може да приключи навреме, тоест в петък, съобщават местните медии, цитирани от БТА.

Сега за изпити се готвят осмокласниците и дванадесетокласниците. Последните трябваше да се явят на устни изпити тази седмица, но протестите на учителите промениха календара и изместиха датата за края на юни. Учениците от осми клас ще се явят на изпити на първоначално предвидените дати - 19 и 21 юни. 

Въпреки обявения край на общата стачка и приетите от правителството спешни наредби за увеличение на учителските заплати, напрежение сред синдикалистите в системата не липсва. 

Недоволни в Яш първоначално обявиха, че са били подведени, тъй като са били информирани за изхода от трудовия конфликт едва в понеделник вечерта.

Учителите в Румъния прекратиха стачката си

Преброяване на гласовете там обаче установи, че само 35% все още подкрепят общата стачка и Съюзът на свободните синдикати в предуниверситетското образование в Яш също официално обяви края на конфликта.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
259 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини