Турски командоси пристигнаха в Косово, за да помогнат за потушаване на напрежението

  • 05 юни 2023 15:57

  • 1175
  • 3
Турски командоси пристигнаха в Косово, за да помогнат за потушаване на напрежението
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Батальон турски командоси, поискан от НАТО, пристигна в Косово, за да помогне за потушаване на напрежението в страната, съобщи БТА.

Министерството на отбраната на Турция сподели видеозапис, който показва как войници с отличителните знаци на силите на НАТО в Косово (КейФОР) отпътуват от Турция и пристигат в Косово.

При изблици на насилие с етнически сърби в Косово миналия понеделник бяха ранени 30 войници от КейФОР – 11 италианци и 19 унгарци, които получиха фрактури и изгаряния от самоделни взривни устройства. При сблъсъците пострадаха и около 50 сърби.

Личен състав и военна техника от Въоръжените сили на Турция ще преминат през България

До напрежението се стигна, след като косовски сърби опитаха да попречат на наскоро избраните косовски албански кметове да влязат в общинските сгради и да поемат задълженията си. Местните избори бяха бойкотирани от косовските сърби и кметовете бяха избрани от едва 3,5 процента от регистрираните избиратели.

След инцидентите миналата седмица НАТО обяви, че ще изпрати 700 войници в подкрепа на силите от КейФОР, които към момента включват близо 3800 войници, в това число 350 от Турция.

Представител на министерството на отбраната на Турция, пожелал анонимност, заяви, че в Косово ще бъдат изпратени още около 500 турски войници. 

Искането за допълнителни войници за КейФОР дойде от Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол. Турският батальон ще се присъедини към КейФОР като резерв.

Мая Йорданова
1175 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Анадолските манафи

2023.06.05 | 18:36

3
нахлуха в европа, утре еврогеевете ще направят второ косово в Лудогорието и пак ще пратят аскера да ни бъхти 500 години. Анатема, трижди анатема за лайнато и еврогейския съюз!
утре

2023.06.05 | 16:52

1
утре нато и у нас ще вкара аскер. народееееееееее!!!!
Тенев

2023.06.05 | 18:18

2
То го вкара, замина и останааааа!

Добави коментар

Водещи новини