Османи: Тези, които дестабилизират Северно Косово, трябва да бъдат съдени

  • 30 май 2023 11:24

  • 578
  • 3
Османи: Тези, които дестабилизират Северно Косово, трябва да бъдат съдени
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Косово Вьоса Османи поиска извършителите на нападенията над журналистите, полицейските служители и военните от НАТО в общините в Северно Косово да бъдат изправени пред правосъдието, а подобни атаки да бъдат осъждани от всички, предаде КосоваПрес, като се позова на публикация на Османи в социалните мрежи.

Вчера гражданите от населените предимно със сърби общини Звечан, Зубин поток и Лепосавич в Северно Косово протестираха пред сградите на общините, в които бяха избрани албански кметове след бойкотираните от сърбите избори. Протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията в община Звечан. Около 30 военни от КейФОР бяха ранени, както и около 50 протестиращи сърби, пише БТА.

„Сръбските нелегални структури, превърнати в престъпни банди, нападнаха косовската полиция, офицери от (мисията на НАТО в Косово) КейФОР и журналисти. Тези неприемливи актове на насилие трябва да бъдат осъдени от всички. Тези, които изпълняват заповедите на Вучич за дестабилизирането на Северно Косово, трябва да бъдат изправени пред правосъдието“, написа Османи в социалните мрежи.

При разпръскването на сръбските протестиращи в Северно Косово вчера, военните от КейФОР бяха атакувани с твърди предмети и запалителни вещества.

Косовски сърби се опитаха да превземат общински сгради в Северно Косово

Протестиращите изгориха и автомобила на КейФОР, върху който по-рано бяха изписали буквата „Z“, която е символ на руснаците в Украйна, отбелязва КосоваПрес.

До протестите се стигна след редица събития, след като косовските сърби бойкотираха предсрочните избори на 23 април в четирите общини в Северно Косово – Звечан, Зубин поток, Косовска Митровица и Лепосавич, предимно населени със сърби. Това доведе до ниска избирателна активност, победа на косовските албански кандидати и липса на представители на сръбската общност.

Местните сърби, подкрепяни от Белград, заявиха, че няма да приемат кметовете и че те не ги представляват.

На 26 май, след опитите на граждани от северната част на Косово да попречат на косовската полиция да влезе в общинските сгради в Звечан, Зубин поток и Лепосавич, се стигна до сблъсъци, при които полицията използва сълзотворен газ, димни и шокови гранати. Няколко сърби бяха ранени, а косовската полиция влезе в общинските сгради и вкара в тях новоизбраните кметове косовски албанци.

Днес протестите на косовските сърби в Звечан, Зубин поток и Лепосавич продължават, а албанските кметове на Зубин поток и Звечан няма да отидат на работа в сградите на общините.

Цветелина Кирилова
578 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
да

2023.05.30 | 12:00

1
окупаторите от нато и албанските терористи

2023.05.31 | 00:29

3
америка е пред фалит войни на чужда територия и трябват за и плащат за оръжия ....

2023.05.30 | 12:23

2
Дестабилизацията в Косово се извършва единствено от Вучич под диктовката на Путин.

Добави коментар

Водещи новини