Вучич: 52-ма ранени сърби в Северно Косово са потърсили помощ

  • 30 май 2023 10:22

  • 722
  • 0
Вучич: 52-ма ранени сърби в Северно Косово са потърсили помощ
© Getty Images

Президентът на Сърбия Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. каза, че в Северно Косово 52-ма ранени сърби са потърсили помощ в клиничен център в Северна Митровица, а ранените вероятно са повече след вчерашните сблъсъци в Звечан между протестиращи сърби и косовската полиция и мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФОР, предаде Танюг, цитиран от БТА.

В извънредно обръщение към нацията снощи президентът каза, че не КейФОР е пречил на сърбите, а специалните части на косовската полиция РОСУ и албанските кметове на общини.

По думите му комендантът на КейФОР за регион Изток е казал, че разбира сръбските искания и ще ги предаде на съответните органи.

„След това КейФОР поставя условие сърбите да пропуснат два военни автомобила на РОСУ зад кордона на КейФОР, който се намира по-близо до общината, защото техните албански полицаи ужасно се страхуват от присъстващите сърби, въпреки че самите сърби са обградени двойно от РОСУ и КейФОР“, отбеляза Вучич.

Вчера гражданите от населените предимно със сърби общини Звечан, Зубин поток и Лепосавич в Северно Косово протестираха пред сградите на общините, в които бяха назначени албански кметове след бойкотираните от сърбите избори.

Протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията в община Звечан. Около 25 военни от КейФОР бяха ранени – 20 унгарци и 14 италианци, уточнява ДПА. След като протестиращите сърби не допуснаха преминаването на автомобилите на РОСУ, войниците са използвали сълзотворен газ и шокови бомби, за да защитят косовските полицаи в автомобилите и да разпръснат протестиращите. Сърбите са ги замеряли с камъни, стъклени бутилки и други предмети.

„Заедно с останалите момчета, в първия ред са били (представителите на най-голямата партия на косовските сърби „Сръбска листа“) Игор Симич и Горан Ракич. Започнали са да ги удрят между краката, по главите, а тежки наранявания е получил Драгиша Милович, който е бил в първия ред и се намира в клиничния център в Северна Митровица“, съобщи още Вучич, цитиран от Танюг.

Вучич призова международната общност да „вразуми своето дете“ премиера на Косово Албин Курти, „защото това дете може да предизвика такова чудо, каквото никой друг не е предизвиквал“. Той подчерта, че Сърбия ще направи всичко, за да опази мира.

Курти каза, че осъжда нападенията срещу косовската полиция, КейФОР и журналисти. „Ултранационалистичните сръбски графити по колите на НАТО са мрачен спомен в Косово. Искаме мир и сигурност“, написа Курти в Туитър профила си.

Докладчикът в Европейския парламент за Косово Виола фон Крамон оцени, че Прищина не е трябвало да изпраща полиция в Северно Косово без международна подкрепа.

„Дали е политически мъдро да изберете кметове с няколкостотин гласа или дори по-малко, въпреки че знаете, че мнозинството не е гласувало на тези избори? Въпросът е дали е умно да се влиза в общинските сгради с подкрепата на специалните части на полицията?“, коментира фон Крамон.

Косовски сърби се опитаха да превземат общински сгради в Северно Косово

По думите ѝ, не всички сърби в Северно Косово са против властите в Прищина, но „насилствените действия на прищинските власти ги бутат към Белград“. Според нея натискът на международната общност върху Сърбия трябва да се увеличи.

Днес протестите на косовските сърби в Звечан, Зубин поток и Лепосавич продължават, а албанските кметове на Зубин поток и Звечан няма да отидат на работа в сградите на общините.

Междувременно на магистралата край столичния сръбски квартал Аутокоманда вчера бе организирана демонстрация в подкрепа на протестиращите сърби в Северно Косово. Протестът е продължил два часа и половина.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
722 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини