Проф. Чуков: Турция избираше дали да е суверенен играч или покорен васал на САЩ

  • 29 май 2023 14:18

  • 4319
  • 5
Проф. Чуков: Турция избираше дали да е суверенен играч или покорен васал на САЩ
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва притежава чудовищен административен ресурс - нещо, което опозицията не притежава. Партията на справедливостта и развитието има 11,2 млн. членове, което я прави шестата по големина в света. Целият този партиен апарат, задвижен за изборите, представлява сила. Турците бяха изправени пред избора - дали тяхната държава да бъде суверенен играч на международното поле, или да се превърне в покорен васал на САЩ. Това каза пред БНР международният анализатор проф. Боян Чуков. 

И допълни, че за турците величието на турската държава - нещо, за което Ердоган постоянно говори, е далеч по-важно от икономиката, от битовите проблеми, от курса на лирата. 

Защо Ердоган отново победи?

"Турците са пасионарен народ. Това не е народ със затихващи функции или такъв, който се оставя да го влачи течението. Това е народ, който се бори за своето бъдеще, за своите идеи. Това е причината да има такава висока избирателна активност". 

В предаването "12+3" проф. Чуков посочи, че на тези избори Турция направи своя цивилизационен избор. 

"Страната се ориентира към Средна Азия, към тюркски хаганат. От геополитическа точка е рано и несериозно да се счита, че Турция е приела евразийския геополитически вектор и е застанала в орбитата на Русия. Еродган използва максимално възможността да играе самостоятелно, за да се ползва от предимствата и на едната, и на другата страна". 

Той допълни, че в евро-атлантическата стратегия Турция се вижда като таран, който ще работи в Средна Азия и в Африка, където се сблъскват интересите на Русия, Китай и САЩ. 

"Ердоган е политик с изключителни качества. Той е израснал на улиците в Истанбул, продавайки гевреци. Играл е футбол и се е борил екипно. Прякорът от младите му години е Турският Бекенбауер. Той обича Турция и е боец".  

Цветелина Кирилова
4319 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.05.29 | 14:32

1
ТУРЦИЯ ИЗБРА ДИКТАТУРАТА НА ЕРДО. А ТОЗИ НЕ Е ПРОФЕСОР ЧУКОВ,А ЧУКУНДУР!

2023.05.29 | 18:35

5
И какво забранил че диктатор свалил комунистите от власт това му е вината
Емѝ...

2023.05.29 | 16:28

2
турските селяндури избраха да ги шиба тоя, дето уреди 50,000 да измрат, само преди 4 месеца.

2023.05.29 | 18:33

4
Да самите хора от земетресението не знаете кой ги обил мнозинство от района избраха Ердоан ти от тука знаеш
Жиката

2023.05.29 | 17:37

3
Мъка,мъка за евроибрикчиите.

Добави коментар

Водещи новини