Над 20 000 учители ще стачкуват в Румъния във вторник

  • 26 май 2023 20:31

  • 897
  • 2
Над 20 000 учители ще стачкуват в Румъния във вторник
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Общата стачка на работещите в образованието в Румъния продължава за пети пореден ден, а уличните протести обхващат все повече окръзи, съобщава сайтът Хотнюз, като допълва, че следващата седмица се очаква нов голям митинг в Букурещ.

Лидерът на Федерацията на синдикатите в образованието Мариус Нистор заяви за изданието, че за вторник е планирано шествие, което ще премине по маршрута от Двореца "Виктория" (сградата на правителството) до Двореца "Котрочени" (сградата на президентството). По думите му се очаква в тази демонстрация, която е планирана за интервала от 11.00 до 16.00 часа, да се включат над 20 000 души.

Хиляди учители протестират в Букурещ; недоволните отказаха да прекратят общата стачка

"Посланията, получени от училищата, са много ясни: ще дойдат още повече колеги, отколкото бяха в четвъртък, както от Букурещ, така и от окръзи като Клуж, Телеорман, Браила и Галац", посочи Нистор. Той каза също, че расте процентът на стачкуващите учители.

От 22 май учителите в Румъния са в обща стачка. Те настояват за увеличение на заплатите с 25 процента, но искането им беше отхвърлено от правителството. Вчера в Букурещ се проведе поредния масов протест на учители.

Днес няколко хиляди преподаватели протестираха пред сградите на префектурите в Крайова, Сибиу, Сучава, Тимишоара, Яш, Хунедоара и други, а за понеделник са планирани протести в други градове като Галац и Браила, заяви лидерът на Федерацията на синдикатите в образованието, предаде БТА.

"Казвам ви със сигурност, че докато трае общата стачка, в училищата няма да се провежда никаква дейност и има солидаризиране на родителите и учениците с учителите, защото образованието трябва да бъде приоритет. В момента не може да се говори за възобновяване на дейността в учебните заведения. Решението е на тези, които са се подписали за започване на стачката: няма да се върнем", подчерта още Мариус Нистор.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
897 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.05.27 | 00:51

2
❤️Поpнo игра с истински момичета. Играйте, чатете, срещайте се в реалния живот ➤ Ja.cat/xgams

2023.05.26 | 20:44

1
ЖУРНАЛЯ , ГЪ ЗОЛИЗНИЦИ МАЛОУМНИ , ЩО НЕ ПИШЕТЕ , ЧЕ МАМАЛИГАРСКИТЕ ДАСКАЛИ ВЗЕМАТ ПО 1300 ЕВРО ЗАПЛАТА И ПАК СТАЧКУВАТ , А НАШИТЕ 800-900 ЕВРО И СА ОПЛЮТИ ОТ ВСИЧКИ , ЧЕ ВЗИМАЛИ ЗАПЛАТИТЕ СИ ЗА НЯМА НИЩО.

Добави коментар

Водещи новини