Прокуратурата в Сърбия погна майката на момчето от масовата стрелба в белградско училище

  • 22 май 2023 17:31

  • 1098
  • 0
Прокуратурата в Сърбия погна майката на момчето от масовата стрелба в белградско училище
© Wikimedia Commons
Слушай новината Слушай новината

Прокуратурата в Белград е образувала ново дело по служебен път във връзка с масовата стрелба в белградско училище в началото на месеца, при която момче уби девет души и рани още седем, съобщава РТС. 

Разследва се майката на момчето и дали в действията ѝ има елементи на престъплението „Неглижиране и малтретиране на малолетно лице“ от член 193 на Наказателния кодекс на Сърбия.

Първа основна прокуратура е изпратила искане до полицейското управление в Белград за събиране на необходимата информация. Разпореден е разпит на заподозряната М.К. и провеждане на разговор с училищния психолог и педагогическия съветник, работещи в ОУ „Владислав Рибникар“, където 13-годишен ученик застреля осем деца и пазач в училището, и рани други шест деца и учителка. В искането на прокуратурата се посочва, че полицейското управление трябва да предприеме всички други мерки и действия, необходими за пълното установяване на фактите.

Бащата на момчето, убило девет души в Сърбия: Не нося отговорност за нападението

Масовата стрелба стана на 3 май. Десетина дни по-късно почина момиче, което бе сред ранените.

По закон заподозреният стрелец не може да носи наказателна отговорност, тъй като е малолетен. След стрелбата бащата на момчето бе арестуван, а майката - задържана. 

Първа основна прокуратура в Белград е поискала от Градския център за социални дейности да извърши диагностична оценка на семейството на малолетния К.К. и да представи доклад на прокуратурата. Центърът за социални дейности трябва да предостави и информация дали семейството е присъствало и по-рано в регистрите на този орган.

След като прокуратурата получи докладите на полицейското управление в Белград и на Градския център за социални дейности, обществеността ще бъде уведомена без отлагане за по-нататъшния ход на производството и взетите решения.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1098 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини