Новият президент на Черна гора обеща да работи за евроинтеграцията на страната

  • 20 май 2023 16:19

  • 412
  • 2
Новият президент на Черна гора обеща да работи за евроинтеграцията на страната
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Новият президент на Черна гора Яков Милатович заяви днес, че ще бъде президент на всички черногорки граждани независимо от политическата, националната или религиозната им принадлежност, предаде агенция МИНА, цитирана от БТА.

В речта си след встъпването в длъжност днес той каза, че се чувства горд, че с полагането на клетва пред депутатите поема поста президент на Черна гора.

По думите му приоритет над всички приоритети ще бъде ускоряването на процеса на прием на страната в ЕС, която има статут на страна кандидат за членство от 2010 година.

Милатович положи клетва днес в парламента, с което официално встъпи в длъжност.

Моят приоритет е помирението на Черна гора, която през моя мандат ще стане по-организирана държава и пълноправен член на Европейския съюз, заяви Милатович пред журналисти след полагането на клетвата.

Това е исторически ден за Черна гора. Разгърнахме нов лист в демократичното и икономическо развитие. Присъствието на официални лица изпраща силно послание към Черна гора като място за срещи и дава стимул и на мен, и на промените, а това са промени в полза на региона, каза той, цитиран от черногорското издание „Виести“.

На днешната церемония по встъпване в длъжност на Милатович присъства и служебният премиер на България Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София..

Донев ще присъства на церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Черна гора

Днес изтече мандатът на досегашния черногорски президент, ветерана в черногорската политика, Мило Джуканович.

Милатович победи Джуканович на втория тур на президентските избори на 2 април, като бе подкрепен от 60 на сто от гласувалите.

Мандатът на черногорския президент е пет години. Милатович е третият черногорски президент след обявяването на независимостта на 21 май 2006 г. Първият бе Филип Вуянович, който заемаше този пост три мандата. Той беше избран преди обявяването на независимостта на Черна гора, т.е. първият му мандат бе в държавното обединение Сърбия и Черна гора. Той бе наследен от Мило Джуканович, избран на президентските избори през 2018 г. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
412 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бояджията

2023.05.21 | 10:45

2
Поредния европедал
PaulaFox

2023.05.20 | 18:35

1
❤️Играя нова ceкс игра 18+) Не мога да се справя с нея, много трудно) Кой е играл, помогнете ми ➤ Ja.cat/xgams

Добави коментар

Водещи новини