Хюман райтс уоч обвини Турция, че нейни граничари измъчват и убиват сирийци

  • 27 април 2023 12:15

  • 287
  • 2
Хюман райтс уоч обвини Турция, че нейни граничари измъчват и убиват сирийци
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Турски граничари измъчват и стрелят срещу сирийци, които се опитват да преминат границата, като има и смъртни случаи, съобщи днес организацията Хюман райтс уоч, призовавайки Анкара да прекрати това насилие, предаде АФП, цитирани от БТА.

Турски граничари стрелят безразборно срещу сирийски цивилни по границата със Сирия, измъчват ги и използват прекомерна сила срещу хора, искащи убежище и срещу мигранти, опитващи се да преминат в Турция, се казва в съобщение на организацията.

За първите три месеца на 2023 г. са задържани 2331 нелегални мигранти

Турското правителство трябва да разследва тези тежки нарушения на човешките права и да поиска сметка от отговорните за тези злоупотреби граничари, отбелязва Хюман райтс уоч.

Според Сирийската обсерватория за правата на човека 12 сирийци са били убити и 20 - ранени в стрелби от страна на турски граничари от началото на годината.

В съобщението на Хюман райтс уоч се допълва, че на 11 март турски граничари са нанесли побой и са измъчвали група от осем сирийци, които се опитали да влязат нелегално в Турция. Един мъж и едно дете са починали, а други са били тежко ранени.

Директорът за Европа и централна Азия на организацията Хю Уилямсън осъди "систематичната бруталност от страна на турските граничари, която правителството не успява да изкорени".

Последвайте канала на

Калина Христова
287 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ку.рю

2023.04.27 | 12:55

1
ми много правилно правят комшиите...

2023.04.27 | 14:33

2
СПОКОЙНО ЕРДО ПОВЕЧЕ НИКОЙ НЯМА ДА МОЖЕ ДА ИЗМЪЧВА!

Добави коментар

Водещи новини