Парламентарните партии в Сърбия ще подпишат днес декларация за имуществото

  • 24 април 2023 12:17

  • 187
  • 0
Парламентарните партии в Сърбия ще подпишат днес декларация за имуществото
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик ще се срещне днес с представители на парламентарните политически партии от Република Сръбска, за да подпишат декларация за действията на органите на Република Сръбска и нейните представители в общите институции на Босна и Херцеговина, след като бошнячките политически представители от Федерацията Босна и Херцеговина (Мюсюлманско-хърватската федерация) подписаха  декларация за имуществото, съобщи СРНА.

Срещата е предвидена в 15 часа местно време в Народната скупщина на Република Сръбска. 

В работна версия на декларацията, която ще бъде подписана днес, се казва, че "Република Сръбска ще предложи на Федерацията Босна и Херцеговина подписване на споразумение за мирно разделяне", ако продължат  "антидейтънските действия на Конституционния съд на Босна и Херцеговина и политическите представители от Федерацията Босна и Херцеговина спрямо Република Сръбска". 

В проектодекларацията се настоява за свикване на специално заседание на парламента на Република Сръбска, което да обсъди и вземе съответни решения за действията на органите на Република Сръбска и нейните представители в общите институции на Босна и Херцеговина. В документа се подчертава, че съставните части на Босна и Херцеговина са притежатели на територията, а Босна и Херцеговина не притежава територия, а само външна граница.

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик проведе в петък, 21 април, консултативна среща с цел заемане на становище за имуществото на Република Сръбска с оглед на декларацията за имуществото, която подписаха бошнячките политически представители от Сараево, пише БТА.

Сърбите бойкотираха местните избори в Косово

Осем бошнячки политически представители от Федерацията Босна и Херцеговина подписаха в сряда, 19 април, съвместна декларация за държавното имущество. В нея всички политически фактори в Босна и Херцеговина бяха призовани "да прекратят деструктивната си политика и да спазват Дейтънското мирно споразумение, конституцията на страната и подписаните международни споразумения". 

В декларацията на бошнячките представители се казваше,  че е крайно време представителите на международната общност да предприемат решителни стъпки, за да може "антидейтънската и противоконституционна политика на органите на властта на Република Сръбска да не преживее ескалация с непредвидими последици".

Липсата на решителна реакция от представителите на международната общност на досегашните антидейтънски дейности, насочени против суверенитета и териториалната цялост на Босна и Херцеговина, окуражава институциите в Република Сръбска и политическите сили, водени от Милорад Додик, да продължават с действията, насочени против държавата Босна и Херцеговина, се посочваше в документа. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
187 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини