30 години след войната: Минните полета в Босна още крият опасност

  • 05 април 2023 11:05

  • 443
  • 0
30 години след войната: Минните полета в Босна още крият опасност
© Wikimedia Commons

Почти три десетилетия след войната в Босна и Херцеговина мините и експлозивните устройства все още носят смъртна опасност за населението, а около 900 квадратни километра от територията на страната са минирани, предаде агенция Хина.

Според Центъра за противоминни действия в Босна и Херцеговина (BHMAC) и Администрация „Гражданска защита“ на босненската Мюсюлманско-хърватска федерация, непосредствено след войната е имало повече от 4200 километра минирана територия, което представлява 8,9 процента от общата територия на страната. По-голямата част от тази територия е била разминирана, въпреки че около 870 квадратни километра или 1,7 процента от общата територия на страната все още се смята за опасна.

Идентифицираха тленните останки на жертви от войната в Босна и Херцеговина от 90-те години на ХХ век

BHMAC публикува тези данни във вторник по случай Международния ден за осведоменост и подпомагане на противоминните действия, отбелязващ се на 4 април.

Около 2/3 от идентифицираните минни полета в Босна и Херцеговина се намират на територията на Мюсюлманско-хърватската федерация. През март започнаха дейности по разминиране на територията край границата между Босна и Хърватия, край Бихач, и се очаква територията да бъде напълно разминирана до втората половина на 2024 г.

След 1995 г. 622 лица са били убити от мини в Босна и Херцеговина, като 53 от тях са били разминиращи работници.

Директорът на BHMAC Саша Обрадович каза пред местни медии, че цялата страна трябва да бъде почистена от мини до края на 2027 г. Крайният срок е определен от националната разминираща стратегия, но всичко зависи от това дали ще има достатъчно пари за изпълнението, които досега са предоставяни от чуждестранни донори, информира БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
443 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини