Манол Пейков започва кампания за спасяването на къщата на Димитър Талев в Прилеп

  • 30 март 2023 10:34

  • 474
  • 1
Манол Пейков започва кампания за спасяването на къщата на Димитър Талев в Прилеп
© Фейсбук
Слушай новината Слушай новината

След като държавата години наред нехае за родната къща на един от класиците в българската литература Димитър Талев, книжовникът Манол Пейков предприе акция за спасяването ѝ.

Той обяви инициатива за събирането на средства за откупуването на къщата от собственичката ѝ - Снежана Ачевска, става ясно от негов пост на страницата му във "Фейсбук".

Манол Пейков е посетил къщата и е разговарял с нея преди дни. Ачевска е определила цена на къщата от 100 000 евро, но му споделила, че е готова да свали до 80 000 евро. Издателят и преводач на книги от Пловдив отбелязва, че се е заел с тази инициатива след като надеждите му българската държава да купи къщата на Димитър Талев са се оказали напразни.

Снежана Ачевска придобива къщата като наследство от семейството на мъжа си, който вече е покойник. Неговият дядо я купува от Талеви, които са известни в Прилеп с фамилията Палисламови, през 1926 година. В тази къща големият български писател Димитър Талев е роден на 13 септември 1898 г. По това време Прилеп е все още под османска власт. Баща му - Тале Палисламов е майстор железар, чийто дядо се е преселил в Прилеп от пелагонийското село Светомитрани, а майка му Донка. Толева е от прилепски род.

Макар да напуска родния си дом относително рано, Димитър Талев запазва романтичната си връзка с него. Неслучайно именно това е първообразът на дома, в който живее фамилията Глаушеви от прочутата четирилогия на Талев, чийто първи роман, "Железният светилник" е един от най-издаваните и четени български романи, отбелязва Манол Пейков.

Той пише, че колкото и да е удивително, в Северна Македония, че дори и в родния му Прилеп, Димитър Талев е почти непознат.

Снежана Аческа, която се жени и се заселва в къщата в началото на 70-те години на миналия век, научава, по нейни думи, съвсем случайно в чия къща живее, благодарение на учителка от пловдивската гимназия "Димитър Талев", която се свързва с нея с молба да посети къщата с група ученици.

Оттогава Снежана Ачевска е пускала в къщата хиляди българи, които редовно идват с автобуси, за да посетят и да се поклонят пред родното място на големия писател, пише Манол Пейков.

"А пък тази чешма е сигурно най-сниманата чешма в Европа", отбелязва Снежана Ачевска по повод на запазената стара каменна чешма в двора, която носи оригинален надпис от 1889 година с името на Тале Палисламов - бащата на Димитър Талев.

Радев подкрепи инициативата "Изпрати българска книга в Македония" и дари тетралогията на големия български писател Димитър Талев

Преди няколко години Снежана Ачевска влиза в конфликт с "някои прилепски управници", както ги нарича, които се опитват да я "убедят" да спре да пуска неспирните български групи в къщата. След като категорично отказва, достъпът на електричество до къщата е спрян и семейството е принудено да се премести на другия край на Прилеп, в бащината къща на Снежана, пише Пейков.

"Днес къщата на легендарния ни писател изглежда изоставена и тежко занемарена - никой не е стъпвал там от повече от три години, освен един-двама приятели на Снежа, които я наглеждат от време на време (самата тя е трудноподвижна и рядко става от леглото). Именно един от тях ни заведе до къщата и ни я отключи, за да ни я покаже", посочва Манол Пейков.

Той отбелязва, че през последните пет години едно от основните усилия на Снежана Ачевска е да убеди българската държава да купи къщата.

"Турците също я искат - била е собственост на турски бей и са готови да ми броят парите на ръка още утре", споделя ми с горчивина Снежана. "Но аз им казах, че няма да им я дам. Тази къща принадлежи на България", казала Снежана на издателя от Пловдив.

Манол Пейков посочва, че повече от очевидно е, че къщата, въпреки окаяното ѝ състояние, е важна и неразривна част от българската национална памет.

 "Ако ние, българите, възпитани и отраснали с героите на Талев, не я опазим и съхраним за поколенията, дето идват след нас, няма кой друг да го стори. Също толкова очевидно е, уви, че българската държава не прави нищо това да се случи. Затова ви предлагам да вземем да го направим ние с вас" , призовава Манол Пейков.

Той разказва подробно и какъв му е планът. Идеята е къщата да се купи и да стане собственост на фондация "Манол Пейков и приятели" със съответните ограничения за препродаване. Да и се направи ремонт и след това да се превърне в музей на Димитър Талев. Част от дома да стане писателска и преводаческа резиденция - място, на което да отсядат за по седмица или месец писатели и преводачи, докато работят върху нов творчески проект.

Сметката, по която е се събират суми, е:

Фондация "Манол Пейков и приятели"
Пловдив, бул. "Александър Стамболийски" 9
"Търговска банка Д" АД
IBAN: BG09DEMI92405000310141
Основание: Дарение за родната къща на Талев

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
474 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
трябва

2023.03.30 | 11:21

1
къщата да бъде купена и стопанисвана от държавата, още миналата година имаше интервю със собственичката с такава теза

Добави коментар

Водещи новини