Кълъчдароглу очаква да спечели президентските избори на първия тур

  • 24 март 2023 12:30

  • 516
  • 0
Кълъчдароглу очаква да спечели президентските избори на първия тур
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Кандидатът на опозиционния алианс за президент на Турция и лидер на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу заяви, че очаква да спечели президентските избори още на първия тур, предават турските медии.

На 14 май в Турция ще се състоят президентски и парламентарни избори. Кълъчдароглу и турският държавен глава Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва ще бъдат основните претенденти за президентския пост. Редица други политици са подали заявления за кандидатиране за президентските избори във Висшата избирателна комисия, но според анализатори шансовете им са минимални.

Изборите ще завършат на първия тур. Гражданите ще отидат до урните и ще изразят волята си. Те искат промяна, изтъкна Кълъчдароглу пред опозиционната телевизия Халк Тв.

Според последните проучвания на общественото мнение президентските избори в Турция вероятно ще се проведат в два тура.

Край на ерата на Реджеп Ердоган?

Кълъчдароглу също така за пореден път обеща, че хората, загубили жилищата си при унищожителните земетресения на 6 февруари, няма да плащат за новите жилища, които ще бъдат изградени за тях, и няма да бъдат облагани с данъци.

Лидерът на кемалистката НРП каза пред Халк Тв, че ако спечели на президентските избори, ще предаде сегашния президентски дворец на някой от големите университети или ще го превърне в научен център. Той подчерта, че планира да работи в двореца "Чанкая", който до 2014 г. бе официална резиденция на турските президенти.

Кълъчдароглу обяви и планове да увеличи представителството на жените в правителството и потвърди намерението си да назначи Екрем Имамоглу (кмет на Истанбул) и Мансур Яваш (кмет на Анкара) за вицепрезиденти, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
516 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини