РСМ отхвърли искането за съгласуване на името на сдружение "Цар Борис III" в Охрид

  • 17 март 2023 09:11

  • 623
  • 4
РСМ отхвърли искането за съгласуване на името на сдружение "Цар Борис III" в Охрид
© Фондация Българска памет
Слушай новината Слушай новината

Властите в Северна Македония са отхвърлили искането за съгласуване на името на българското сдружение „Цар Борис III“ в Охрид. Това става ясно от съобщение на българското външно министерство, което излезе с реакция по случая.

Вчера министърът на правосъдието в Скопие Кренар Лога подписа решение, с което искането за получаване на одобрение за ползване на името на друг български клуб - "Иван Михайлов" в Битоля е отхвърлено с мотивите, посочени в становището на Комисията за употреба на имена на личности в Северна Македония.

Централният регистър на Северна Македония е предал за преглед на Министерството на правосъдието приблизително 17 000 неправителствени организации, от които само 2 са получили негативни решения относно употребата на избраните от основателите им имена - българските клубове в Битоля и Охрид - „Иван Михайлов" и „Цар Борис III“.

"Този факт идва да покаже, че набързо приетите и без обществено обсъждане промени в Закона за сдруженията и фондациите, с възможност за ретроактивно прилагане, са направени с една единствена цел, а именно заличаване от Централния регистър на две организации на българи в Северна Македония, пише БТА.

Директорът на културно-информационния ни център в Скопие: Това е накърняване на държавния имидж

Приетите решения от властите в Северна Македония имат пряко отношение към степента на демократизация в страната. Те влизат в противоречие с поетите от Скопие ангажименти в областта на правата на човека и задължението за осигуряване на равни права и свободи за всички граждани, вкл. за тези, които се самоопределят като българи. Припомняме, че през 2009 г. Европейският съд по правата на човека излезе с осъдителна присъда срещу Северна Македония за нарушаване на чл. 11 от ЕКПЧ (право на сдружаване). В решението на съда се посочва, че името на сдружение „Радко“ (псевдоним на Иван Михайлов) не може да бъде приемано само по себе си като риск и заплаха за обществения ред", посочват от българското външно министерство.

От МВнР допълват, че събитията от вчерашния ден за пореден път показват необходимостта от постигане на обективно тълкуване на историческите събития и личности от общата история между България и Северна Македония.

"Именно за тази цел бе създадена Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси. Днес ставаме свидетели как едностранните и тенденциозни тълкувания на историческите събития могат да бъдат използвани като аргумент, въз основа на който властите да взимат решения за ограничаване на основни права и свободи", се казва в позицията.

Съгласно подписания на 17 юли 2022 г. Протокол от заседание на Съвместната Междуправителствена комисия, създадена на основа на член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, Северна Македония се е ангажирала да предприема мерки за осигуряване на ефективен достъп до равни права, защита от дискриминация и опазване на културата и идентичността на българската общност в страната. България ще следи за изпълнението на поетите ангажименти, напомнят от МВнР.

Росица Валентинова
623 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Сърбеца

2023.03.17 | 11:43

4
Траурни услуги

2023.03.17 | 10:48

3
Кога РСМ ще заклейми комунистическия режим на Тито като пpестъпен? Закон за престъпленията и геноцида на Тито!

2023.03.17 | 10:45

2
Доктрината на Макeдонизма е провокация към националните чyвства на бългаpcкия народ заради постоянното настояване за съществуване на македонска идентичност, език и кyлтура.
оплачете се

2023.03.17 | 09:30

1
на джендеро-либералите от джендерския съюз и краварите, а тех не ги интересува .. както и слугите им в България - гербави, подмяна, продай бг, депесе, бесепе ..

Добави коментар

Водещи новини