Жозеп Борел ще посети Албания и Северна Македония

  • 14 март 2023 11:56

  • 246
  • 1
Жозеп Борел ще посети Албания и Северна Македония
© Getty Images (архив)

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа ще посети Албания на 15-16 март и Северна Македония на 16-17 март, съобщават от Делегацията на Европейския съюз в Скопие. 

Тези посещения ще дадат възможност за обсъждане на двустранните отношения между ЕС и Албания, и ЕС и Северна Македония, в съответствие с техните споразумения за стабилизиране и асоцииране, както и за преглед на развитието в двете държави и на Западните Балкани. 

В Албания Борел ще се срещне с премиера Еди Рама, а на 16 март ще председателства 12-я Съвет за стабилизиране и асоцииране ЕС-Албания. На него Албания ще бъде представлявана от премиера Еди Рама, а ЕК ще бъде представлявана от комисаря по въпросите на разширяването Оливер Вархей.  Борел ще участва и в тържественото откриване на Венецианската кула в Дуръс, чиято реставрация се финансира от ЕС.

ЕС свика среща на високо ниво Белград – Прищина на 18 март в Охрид

На 16 март Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа ще отпътува към Северна Македония, където ще се срещне с премиера Димитър Ковачевски, а след това ще ръководи делегацията на ЕС на 16-то заседание на Съвета за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Северна Македония. Заседанието ще се проведе в петък, 17 март, като Северна Македония ще бъде представлявана от премиера Димитър Ковачевски, а Европейската комисия ще бъде представлявана от комисаря Оливер Вархей.  

За първи път съответните Съвети за стабилизиране и асоцииране ще се проведат в Тирана и Скопие.

По време на посещението си в Северна Македония заместник-председателят на Европейската комисия Борел ще проведе няколко двустранни срещи, включително с президента на страната Стево Пендаровски, министъра на отбраната Славянка Петровска и с председателя на парламента Тарат Джафери, заместник-председателите, координаторите на политически партии и председатели на Националния съвет за европейска интеграция и Комисията по европейските въпроси към Събранието на Северна Македония, информира БТА.

Владимир Василев
246 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Хи, хи

2023.03.14 | 12:06

1
Дъртия педал ще натиска за повече оръжия за Украйна. Трябват им спешно милиони снаряди от голям калибър.

Добави коментар

Водещи новини