Музеят на мозайките в Газиантеп не е засегнат от земетресенията в Турция

  • 01 март 2023 16:50

  • 861
  • 0
Музеят на мозайките в Газиантеп не е засегнат от земетресенията в Турция
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Музеят на мозайките Зеугма в град Газиантеп, един от най-големите музеи на мозайки в света и дом на емблематичната мозайка „Главата на циганката“, изобщо не е засегнат от земетресенията в Турция миналия месец, съобщиАнадолската агенция за БТА.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 695

Историческите колони от римската епоха все още стоят здраво сред руините на древния град Зеугма в Газиантеп, една от 11-те провинции, засегнати най-силно от земетресенията миналия месец.

Кураторът на музея в Газиантеп Озгюр Комак казва, че са благодарни на Министерството на туризма и културата за добре построената сграда. Комак каза, че музеят е построен от министерството през 2008 г. и е открит през 2011 г.

Броят на жертвите от земетресенията в Турция достигна 43 556 души

„Нито една мозайка, нито камък от мозайка не е пострадал. Няма повреди по тези камъни, които ние наричаме тесера. Нашите мозаечни камъни не са изпаднали. Колоните ни са здрави, както и другите ни конструкции. Имаме бронзова статуя на Марс, поставена върху на много голяма колона, която е изложена като най-високата, плътна колона", добавя той.

Прочутите древни мозайки в музея са запазили уникалната си текстура въпреки земетресенията, а любимите експонати на музея - високата 1,6 метра статуя на римския бог Марс и мозайката „Главата на циганката" - са невредими.

Музеят е привлякъл над 2,02 милиона посетители от откриването си през юли 2011 г.

Турция продължава да се справя с последиците от опустошителните земетресения от 6 февруари, при които загинаха най-малко 45 089 души в южните части на страната.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
861 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини