Експерт: Земетресението в Турция може да бетонира властта на Ердоган

  • 16 февруари 2023 09:45

  • 1778
  • 2
Експерт: Земетресението в Турция може да бетонира властта на Ердоган
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Колкото по-далеч в историята остава земетресението в Турция, толкова повече се натрупва черната статистика, а това неминуемо поставя редица въпроси - как, защо и колко то ще повлияе върху политическия курс на страната. Събития от подобен мащаб, съпътствани от хиляди жертви и милиони косвено и директно пострадали, е с потенциал необратимо да задвижи процесите в страната, а оттам и целия регион.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 695

Извън човешката трагедия политическите следи, които ще остави земетресението върху системата, са с капацитет да бъдат по-трайни и от най-дълбоките пукнатини в земята след труса. Гост в ефира на Дарик по темата е Джансу Данаджиева - докторант по политически науки в Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”, заместник-председател на Младежката асоциация по политически науки и експерт по турската външна политика в региона на Балканите.

Интензивната международна политическа среда, вътрешно системната трансформация от последните години в Турция и природните събития дават благоприятна почва за политически маневри както на опозицията, така и на самият президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва. Вътрешните етнорелигиозни противоречия, противопоставянето по паралела Западен свят - традиционен ислям, корупция - антикорупция, демокрация - централизирана власт, всички тези линии на разлом в страната са покровителствани и от общата колективна представа за национално величие, което умело се употребява от настоящите управляващи, за да затягат властовата примка в страната. 

Република Турция е комплексен политически субект с ясно изявени външнополитически амбиции и специфична политическа култура, които имат капацитет да влияят както на регионално, така и на глобално ниво. Една дестабилизация на държавата може да бъде импулсът за сложни трансформации на международния ред, а непосредствената близост, в която България се намира до нея, прави анализа на събитията още по-важен и ценен.

Според Данаджиева отсъствието на силна опозиция в страната ще даде ниво на спокойствие на президента Ердоган по темата със земетресението. Невъзможността за формиране и изкарване на преден план на силен опозиционен лидер, който да отправи тежка критика към президента и да бъде чут в цялата страна, е фактор, който не просто ще улесни настоящата власт, но и ще й даде възможност да консолидира влиянието си още повече. 

Според Антони Герасимов културните специфики в региона предполагат много повече обръщане към силната ръка на владетеля по време на кризи от подобен мащаб, отколкото обществено недоволство, което да бъде заплаха за управлението.

Ердоган сравни силата на трусовете в Турция с атомни бомби

Във външнополитически план подходът на Ердоган също е да изцежда максимума от подобен вид събития, смята Данаджиева. Това, че цялото човечество се притече на помощ, което разбира се е най-правилното нещо, ще бъде облечено от една страна в опаковка за вътрешно политическа употреба и ще бъде представено като върховно уважение към самия президент. От друга страна с чувството за дълг и състрадание, особено в Западния свят, може да бъде злоупотребено, за да се увеличи регионалното влияние на Турция, допълва експертът.

Земетресението ще отвори много вратички както за опозицията, така и за самия Ердоган. Това как ще се развият зависи изцяло от капацитета на двете фракции, но сякаш президентът, с цялата концентрирана власт от последното десетилетие, е в по-изгодна позиция. Предстои земетресението да прелее в трусове във властта, които тепърва ще дават изражение върху цялостната политика не само вътре в Турция, но и в региона, завършва Данаджиева.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1778 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Stamatis

2023.02.16 | 10:00

2
Какво ще бетонира с тези строителни амнистии и корупция в строителството?! Само доказва, че няма честни политици, колкото и да се правят!
Емѝ...

2023.02.16 | 09:55

1
В едно изречение "докторант" и "експерт". При това докторант от преподавателски ВУЗ... Плачем.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини