Българско куче - спасител намери жена под отломките в Турция

  • 09 февруари 2023 19:49

  • 14860
  • 3
Българско куче - спасител намери жена под отломките в Турция
© Getty images

Едно от петте спасителни кучета, които България изпрати в Турция, е намерило жива жена под отломките в град Антакия, съобщават от ПСС за Нова телевизия.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 694

Същевременно от 7 февруари досега общо 27 доброволци са тръгнали с личен транспорт да помагат. Натам тръгна и единствената офроуд линейка у нас. Днес още 20 доброволци се отправиха към епицентъра на трагедията.

Пътят на първия екип по суша отнема над 30 часа. Пристигат късно снощи и група от 9 спасители излиза на терен.

„Междувременно за да оцелеят в тежките условия, получават помощ и от българска, и от турска страна”, заяви доброволецът Георги Влайков. „Нямам думи да ви изразя възхищението от това, което направихте”, продължава той.  

Наши спасители измъкнаха от руините в Турция 4-годишно дете

Междувременно преди ден Турция се обръща към Асоциацията на доброволците у нас с пореден зов за помощ. И за броени часове откликват 20 души от цялата страна.
 

„Това са хора с големи сърца, хора, които имат своите работни места и ежедневни задължения, но те са подготвени за това от години – тренират, обучават се, екипирани са. Има хора, които умеят да работят с въжета, да спасяват с алпийски способ”, разказа Ясен Цветков от Националната асоциация на доброволците.

Сред тях е и Берк Ружди – един от българските лекари, който оставя бялата престилка тук и тръгва към Турция с надежда да подаде ръка на оцелял.

„Това е моят дълг, ако мога да помогна на хората в нашата съседка. Тук се касае за природно бедствие от много голям мащаб и аз лично не мисля, че съм подготвен да видя това, което ни очаква”, заяви Берк Ружди.

Въпреки че не за пръв път е доброволец в кризисна ситуация. Преди 2 години е първият, който влиза в COVID-отделението на болницата в родния му Исперих. И подава ръка на изнемогващите си колеги.

„Работата ми в COVID-отделението в Исперих, защото то беше запълнено до краен предел, ще ми даде някаква представа, опит, подготовка за това, че можем да срещнем доста хора, които ги чака фатален край”, каза Берк Ружди.

Последни думи преди доброволците да отлетят към Истанбул.

„Групата пътува с организиран от турската страна транспорт и ще се върне по същия начин”, обясни Ясен Цветков.

Междувременно двата „Спартана” също са в пълна готовност, за да транспортират медици, спасители и хуманитарна помощ към епицентъра на трусовете в събота.

„Тогава ще бъде извършена ротация на софийския авариен отряд, тогава ще приберем част от нашите колеги от БЧК. Има хуманитарна помощ, която е близко разположена до Враждебна. Надявам се да бъде палетирана навреме, за да можем да предоставим хуманитарна помощ на турската страна”, каза Димитър Стоянов, министър на отбраната.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
14860 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Василев

2023.02.10 | 09:50

3
БОГ да ви закриля БЪЛГАРИ !!!

2023.02.09 | 22:31

2
РЕСПЕКТ !!!! Положението е ужасно :(, Вие сте герои !!
Браво

2023.02.09 | 21:42

1
БРАВООООООО

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини