Ето къде бъдат подслонени нуждаещите се след земетресенията

  • 09 февруари 2023 18:39

  • 1799
  • 1
Ето къде бъдат подслонени нуждаещите се след земетресенията
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

В региона, засегнат от земетресенията, при които по официални данни загинаха 16 546, а 66 132 души бяха ранени, ще бъдат създадени контейнерни градове, обяви турския вицепрезидент Фуат Октай.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 695

„Започнахме да изграждаме контейнерни градове“ в регионите, засегнати от земетресението, където по последни данни 6444 сгради бяха разрушени. Много от контейнерите вече се извозват с камиони и кораби до нуждаещите се райони. Близо 1 милион одеяла са на път да стигнат до нуждаещите се и целта е броят им да се увеличи до 2 милиона много бързо", съобщи Октай.

"Нуждите от временни жилища и храна на 400 000 души се задоволяват в общежития и младежки центрове", добави той, цитиран от "Марица".

Загубите от труса в Турция възлизат на 2 милиарда долара

Като част от спасителните работи по земетресението в Газиантеп бяха създадени палаткови градове за временен подслон на 30 хиляди семейства. Същевременно бяха изработени 500 контейнера. 

Центърът за временно настаняване към областната управа в Измир, който беше създаден за нуждите от подслон на нуждаещите се след земетресението на 30 октомври 2020 г. в Измир, ще бъде използван за оцелели от земетресението в Кахраманмараш.

Според информацията, получена от кабинета на областния управител на Измир, около 4 хиляди нуждаещи се ще бъдат подслонени в Измир, а първоначално приблизително 300 души от райони на земетресението ще бъдат настанени скоро в центъра за временно настаняване.

Пролетният семестър във висшите учебни заведения в Анталия, Бингьол, Елазъг, Ерзинджан, Караман, Кайсери, Кония, Мардин, Мерсин, Нигде, Сивас и Тунджели пък е отложен до второ нареждане, се казва в изявление на Съвета за висше образование. Наличните общежития и кампуси ще бъдат използвани при необходимост, добавиха от съвета.

Вицепрезидентът информира още, че е приключил ремонта на три от общо шест неизправни трансформатора в региона. Скоро подаването та електроенергия ще е възстанонено тапълно. „Около 1400 генератора вече са достигнали местата на трагетията. Ако не се сблъскаме с нова изненада, ще завършим работата и контролирано ще започнем доставката на природен газ в зоните на бедствието“, каза още Фуат Октай.

Поради задръствания по главните пътищата, общо 151 цистерни с гориво са блокирани в район Нурдаги в окръг Газиантеп. Октай допълни, че проблемът с превоза е решен и че допълнителни 650 мобилни цистерни са на път за региона. „Почти няма затворен път, водещ до зоната на бедствието“, спосели той.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1799 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
В

2023.02.09 | 19:15

1
Страхотен правопис на журналията.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини