В Турция: Стъпвахме върху бетона, а отдолу хората викаха

  • 09 февруари 2023 12:38

  • 3560
  • 2
В Турция: Стъпвахме върху бетона, а отдолу хората викаха
© Getty Images/Guliver

Размерът на хуманитарната катастрофа в Турция става все по-голям. В Газиантеп няма топла вода, магазините са затворени, а сградите около руините има опасност да рухнат. Хората разказват, че помощта не достига.

Всичко по темата:
Земетресението в Турция и Сирия 636

„Ние извадихме оттук брат ми и племенника ми. Все още жена му е вътре. Тук се опитваме да изкараме всички. Искаме да има оцелели, това е единственото“, коментира пред bTV Юсуф Туней в Газиентеп.

В началото на операцията той успява да изкара 25-ма оцелели.

Над 12 800 са вече жертвите на земетресенията в Южна Турция

„Вече не ни дават да участваме в операцията, в другите места не е така. Има тежка техника, това пречи. Първия ден, като стъпвахме върху бетона, отдолу хората викаха - не ни ходете отгоре. Тежестта пада върху нас“, разказва още Юсуф.

Когато проверяват за оцелели, настъпва тишина, за да чуят. Това са моменти на надежда.

На 70 километра по-навътре в страната и все по-близо до епицентъра - ситуацията в Кахраманмараш е критична. Хората масово живеят на улицата или в колите си.

„Нашият дом се люлее. Опитваме се да се стоплим тук. Студено ни е, не можем да си наготвим, няма ток. Цяла нощ сме тук“, коментира Емине Кавал.

Тук освен гражданската защита, полицията и медиците, военните също участват в търсенето на оцелели. Помощта е само на определени места. Хората разказват, че трябва още.

„Живеем малко по-напред. Трудно излязохме от вкъщи, там вече не може да се живее. Оставаме три семейства в едноетажната къща на баба ми. Няма вода, няма ток, много е трудно“, казва Дениз Чапар.

„Имаме нужда от вода, болкоуспокояващи, лекарства. Чакаме помощ. Има малки деца“, посочва Суйгу Чапар.

Хюсеин е сред малкото оцелели, казва, че просто е станало чудо.

„Събудихме сме около 4 часа, започнахме да се люлеем. Застанахме в един ъгъл, не мърдахме. Казахме си всички ще умрем, но излязохме живи. Баща ми за съжаление го изгубихме“, разказва мъжът.

„Загубихме баща ми. Останаха на петия етаж. Много хора са в неизвестност. Имаме общо седем погребения. От тях четирима излязоха, на друг му намерихме краката“, споделя Али Суна.

В началото на града са изградени лагери с хуманитарна помощ. Образуват се километрични задръствания от хора, които напускат засегнатите райони.

Радина Лазарова
3560 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.02.09 | 13:55

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

2023.02.09 | 15:02

2
Тия измъчени хора няма да имат нужда да те оценяват

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини