Премиерът на РСМ: Отбелязването на годишнината на Гоце Делчев да не се използва за провокации с цел нарушаване на двустранните отношения с България

  • 03 февруари 2023 20:33

  • 442
  • 2
Премиерът на РСМ: Отбелязването на годишнината на Гоце Делчев да не се използва за провокации с цел нарушаване на двустранните отношения с България
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Димитър Ковачевски призова за достойно отбелязване на рождения ден на Гоце Делчев на 4 февруари и отново заяви, че „МВР и правителството ще направят това възможно", предаде БТА.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 942

"Искам да се обърна към всички тези патриотични сдружения и др., които искат да използват това събитие за провокации, както през изминалия период имаше провокации от отделни лица и групи, само с цел разстройване на отношенията и атмосферата в страната и отношенията със съседните държави, да се въздържат и да не използват подобни събития, за да създават странични ефекти в нашето общество. Голямото мнозинство от нашите граждани искат достойно и мирно празнуване на рождения ден на Гоце Делчев и МВР не трябва и няма да позволи отделни лица и подобни групи да попречат на това”, каза Ковачевски.

Той отново посочи, че в съответствие със заключенията на Съвета по сигурността към президента Стево Пендаровски и в съответствие с решенията на правителството, МВР е отговорно за осигуряването на мирно и достойно отбелязване на годишнината от рождението Гоце Делчев и всички законови процедури, ще бъдат извършени, за да могат тези, които ще поднесат цветя „чрез своите регистрирани делегации”, да го направят по най-достойния начин.

По-рано днес за спокойно отбелязване на 4 февруари призоваха и министрите на външните и вътрешните работи на РСМ Буяр Османи и Оливер Спасовски, а от синдиката на полицейските служители в страната призоваха колегите си да изпълняват „последователно своята работа и работни задачи в съответствие със законовите разпоредби на страната, да не уронват доброто име на институцията, в която работят и да не се поддават на провокации на активисти на политически партии и други групи”.

В последните дни призив за стража на гроба на Гоце Делчев отправиха от Патриотичния институт на ВМРО-ДПМНЕ, а изданието "Плюс инфо" публикува снимки на разлепени листовки с текст "Властта предаде Делчев, народът не го дава", от Съюза на младите сили на ВМРО-ДПМНЕ днес опънаха 20 метров транспарант с надпис "Гоце е Македония" на Студентския дом "Гоце Делчев" в Скопие.

Отбелязването на годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари бе оценено като събитие с висок риск за сигурността на заседание на Съвета по сигурност към президента на страната Стево Пендаровски. В изявление след работната среща на двамата министри на вътрешните работи на България Иван Демерджиев и на Република Северна Македония Оливер Спасовски в понеделник, Спасовски каза, че няма да бъдат допуснати инциденти по време на отбелязването на годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие. Демерджиев пое ангажимент хората, които ще дойдат от България, за да почетат Гоце Делчев, „да не участват в правонарушения или провокации”.

От началото на седмицата около църквата "Св. Спас" в Скопие има засилено полицейско присъствие, а от 18.00 ч. вчера са затворени улиците наоколо. 

Засилени мерки за сигурност в Скопие

Валери Зайцев
442 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.02.04 | 10:10

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

2023.02.04 | 01:17

1
Македонците са наши братя! Няма да ги изоставим. Да им протегнем ръка!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини