САЩ: Критично важно е отношенията между Скопие и София да се успокоят

  • 24 януари 2023 09:51

  • 764
  • 7
САЩ: Критично важно е отношенията между Скопие и София да се успокоят
© Getty Images (архив)

Критично важно е отношенията между Скопие и София да се успокоят, за да могат лидерите от двете страни на границата да обсъдят спокойно и рационално какъв е пътят напред по отношение на някои от проблемите, които създават напрежение между България и Република Северна Македония. Това е от ключово значение. И не трябва да спре или дори да забави напредъка на Северна Македония към ЕС. Това коментира в интервю за телевизия Телма посланикът на САЩ в Република Северна Македония Анжела Алегер. 

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 832

Тя приветства решението на министъра на външните работи в Република Северна Македония Буяр Османи да отиде в София и „да разговаря с Министерството на външните работи там и с други лидери за това как да се подкрепят малцинствените общности в Северна Македония, и как двете страни могат да постигнат напредък в преодоляването на конфликтните точки”.

По думите на Агелер САЩ подкрепя пътя на Северна Македония към ЕС, който изисква трудни решения и трудни избори, но според нея страната „се справя добре”. 

Министър Милков: Не е изключено вето за преговорите на РСМ за влизане в ЕС

Посланикът коментира и въпроса, свързан с очакванията в Северна Македония да видят дали в "черния списък" на САЩ ще има и нови имена от страната - очакване, което беше подхранено от пристигането в Северна Македония на американски екип, „за да погледне по-агресивно на миналите и настоящите корумпирани участници” в обществено-политическия живот, както тогава обясни Агелер.

Посланикът на САЩ в Северна Македония уточни, че „въпросът не е да бъде направен един списък и да се приключи с него”. 

Моите очаквания са, че ще видим някои имена през следващите месеци, но не знам каква е точната времева рамка. Бих помолила хората да бъдат търпеливи, но и да разберат, че това е непрекъснат процес. Списъкът не е един, но това може би е възможност хората да бъдат по-малко фокусирани върху един списък, а повече върху дейностите и действията, които биха поставили някого в списъка. Мисля, че това е възможност за съдебната система да се вгледа сериозно в себе си. Продължават да се появяват примери, които изглеждат много подозрителни, не само на САЩ и посолството, но и на обикновените хора, които искат да продължат живота си, знаейки, че тяхното правителство, че техните политици действат в техен интерес. В интерес на гражданите, а не в свой личен интерес, на съдия, прокурор или на когото и да било, разяснти Агелер, цитирана от БТА.

Владимир Василев
764 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Макйя ви трън

2023.01.24 | 23:25

7
НА НОЖЪ.....ЗА БЪЛГАРИЯ
Прожектор

2023.01.24 | 12:56

6
Картината е ясна. Грозни и отровни са плодовете на 100 години сръбски геноцид над българите в Македония, от които 78 години югомакедонистка "антифашистичка" национал- социалистическа пропаганда срещу всичко българско. Факт ! Факт е също, че лица като Костадинов и Джамбазки вършат мечешка услуга на България и на българите в РСМ с някои техни "патриотарски" лозунги в тон "кресчендо". Защото подхранват страховете и омразата, които деструктивни сили като ДПМНЕ и "Левица" съзнателно насаждат и експлоатират сред гражданите на РСМ ! Кой има интерес от всичко това ? Отговорът е очевиден !
ЖИВОТНИ МРЪСНИ!

2023.01.24 | 11:59

5
УКАЗАЛ СЪМ КЪДЕ ДА Е КАНАДАСКИЯ ГУЛАГ!
КОЛИ АМЕРАКАНЦИ!

2023.01.24 | 11:51

4
КЪДЕТО И КОГАТО СВАРИШ!
ТРИБУНАЛ

2023.01.24 | 11:51

3
ЗА АМЕРАКАНСКИТЕ ИЗ РОДИ! И СТРУНИ!
ПОДЧОВЕЦИТЕ МЕТАХА УРАН

2023.01.24 | 11:50

2
У ПЧЕЛИНА И СЕГА СЕ ОПИТВАТ ДА ГО ПРИКРИЯТ. С М Ъ Р Т НА АМЕРАКА!

2023.01.24 | 10:07

1
Т.е краварите пет пари не дават какво се случва важното е далаверата да върви за сметка на България.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини