Социално слабите в Румъния ще получават помощ за отопление срещу специална карта

  • 12 януари 2023 12:46

  • 165
  • 0
Социално слабите в Румъния ще получават помощ за отопление срещу специална карта
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Енергийни карти ще трябва да имат от февруари социално слабите румънци, за да получат помощ от държавата за сметките за отопление. Но, за да се възползват от тази подкрепа, те трябва да се сдобият с така наречения сертификат за валидиране на дълга, информират медиите в северната ни съседка.

Новите мерки за подпомагане на уязвимите социални категории отвъд Дунава са подготвени от министерството на инвестициите и европейските проекти. Става дума за помощ от 1400 леи (около 560 лева) за покриване на сметки за отопление. Парите ще бъдат отпускани на две равни вноски от 700 леи (280 лева) през февруари и септември. За да се възползват от подкрепата обаче, кандидатите се нуждаят от така наречените карта за енергия и сертификат за валидиране на дълга, които могат да бъдат получени от Сдружението на собствениците.

В удостоверенията се попълват идентификационните данни и дължимата сума. След като ги получат,  бенефициентите се явяват с тях и с лична карта в пощенската служба, пише БТА.

“Пощенската служба разполага с парите, които сме й превели за всички бенефициенти. Процедурата е изключително проста”, коментира министърът на еврофондовете Марчел Болош, цитиран от "Адевърул". По думите му картата за енергия е документът, който дава право на притежателя си да използва парите за помощта за отопление и инструментът със сигурност ще стигне до бенефициента, който има нужда от нея. “Това, което мога да гарантирам е, че всички, които са в списъка на бенефициентите и имат издадени карти, ще получат гарантираната помощ за отопление. Не мога да гарантирам, че няма да има неизправности, но не е краят на света”, каза Болош.

На така наречените карти за енергия ще имат право пенсионери, лица с увреждания, социално слаби семейства. Хората, които попадат в повече от една категория, ще получат помощ еднократно. 

Над 90 процента от европейците са обезпокоени от кризата с разходите за живот

От министерството на инвестициите и европейските проекти съобщиха още, че 2,4 милиона души ще получат по шест социални купона на стойност 250 леи (близо 100 лева) за закупуване на храна. Бенефициенти в този случай ще бъдат пенсионери, хора с увреждания и семейства, включително самотни родители, хора с ниски доходи и бездомни. 

Деца в предучилищна възраст и ученици в неравностойно положение ще получат ваучери за консумативи и облекло. За майките с новородени деца от най-неравностойните категории са предвидени електронни ваучери за подкрепа в размер на 2000 леи (800 лева) през първите три месеца след раждането на децата. 

Росица Валентинова
165 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини