Партия "Сръбска листа" в Косово свиква протест след стрелбата срещу двама млади сърби

  • 07 януари 2023 20:48

  • 667
  • 4
Партия "Сръбска листа" в Косово свиква протест след стрелбата срещу двама млади сърби
© Getty Images/Guliver

Партия „Сръбска листа“ в Косово свиква протест утре в южния град Щръпце във връзка с нападение срещу двама млади сърби, които бяха ранени вчера от изстрели, произведени от автомобил, съобщава сръбската редакция на регионалната телевизия Ен1.

„Сръбска листа“ обявява протест срещу "бруталния опит за убийство на сръбското момче Стефан и сръбския младеж Милош“ и заради „непрекъснатите антисръбски репресии на режима на Албин Курти", съобщава телевизията, като се позовава на съобщение на партията на косовските сърби.

Албанец в Косово стреля по отбелязващи Бъдни вечер сърби 

Протестът ще се проведе в неделя по обяд в град Щръпце, който се намира в района, където бяха ранени двамата млади сърби. Пострадалите - 21-годишен мъж и 11-годишно момче, са оперирани в болница и са вън от опасност, предаде ДПА.

Президентът на Косово Вьоса Османи и министър-председателят Албин Курти осъдиха престъплението, информира ДПА.

Министърът на отбраната на Косово Арменд Мехай също осъди нападението и каза, че е замесен член на Силите за сигурност на Косово, съобщава телевизия Ен1, предаде БТА.

Инцидентът стана в село Готовуша, близо до Щръпце. Вчера православните сърби отбелязаха Бъдни вечер според Юлианския календар. Мнозинството от хората, които живеят в района на Щръпце, са сърби, посочва ДПА.

"Приканваме всички граждани от цяло Косово и Метохия да дойдат на този мирен и демократичен протест утре, да подкрепят ранените и техните семейства, но и да издигнат глас срещу тиранията на Албин Курти, чиято последица е заплахата за мира и непрекъснатото преследване на сръбския народ в тези райони", заявяват от „Сръбска листа“.

Протестът е насрочен за същия ден и по същото време, когато противниците на действията на сръбските власти и на „Сръбска листа“ обявиха демонстрация в Косовска Митровица, напомня Ен1.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
667 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.08 | 14:46

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Това са фашисти

2023.01.07 | 21:17

1
Двама наркомани минават и скандират расизъм по улиците и един все не е издържал и ги подпукал. Сега сръбските копейки ще продължат расиското дело .

2023.01.08 | 11:19

3
Тихо албанец
Зеленски

2023.01.07 | 22:36

2
Косово е турско

Добави коментар

Водещи новини