Вьоса Османи: Сърбия иска да постигне целите си чрез престъпните групировки

  • 06 януари 2023 16:11

  • 415
  • 0
Вьоса Османи: Сърбия иска да постигне целите си чрез престъпните групировки
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Сърбия е заинтересована да блокира успеха в диалога с Косово и да постигне целите си чрез насилие и чрез престъпните групировки в Северно Косово, заяви президентът на Косово Вьоса Османи, съобщи вестник „Коха Диторе“, като се позова на прессъобщение от кабинета на косовския президент.

В прессъобщението се казва, че Османи е направила това изявление по време на срещата си днес с британския депутат лейбърист и министър на външните работи в сянка Дейвид Лами

„Президентът на Косово Вьоса Османи подчерта, че Косово, като общ успех на своя народ и на международните си съюзници, е направило важни крачки за засилването на демокрацията, както и за върховенството на реда и закона. Но, както президентът Османи каза, интересът на сателита на Русия – Сърбия, да дестабилизира района на Западните Балкани е по-голям от всякога, тъй като Сърбия е заинтересована от това да блокира успеха в диалога с Косово и да постигне целите си чрез насилие и чрез престъпните групировки в Северно Косово“, се казва в прессъобщението.

На срещата си с Лами Османи е обсъдила процеса на диалога със Сърбия и е повторила факта, че Косово продължава да бъде конструктивна страна (в диалога със Сърбия), която се изправя пред постоянни препятствия от сръбска страна.

Османи също така е благодарила за непрестанната подкрепа на Обединеното кралство към Косово още от 90-те години (на миналия век) и е поискала по-нататъшна подкрепа във връзка с предизвикателствата, пред които страната се изправя.

Османи: В Косово никога повече няма да има сръбска армия и полиция

„Президентът Османи добави, че Косово все още има нужда от подкрепата на съюзници като Обединеното кралство, за да бъдат направени крачки напред в по-нататъшното засилване и консолидиране на международната позиция (спрямо Косово), както и в борбата с руско-сръбските дестабилизиращи тенденции. Президентът Османи подчерта по-специално важността на подкрепата (на Обединеното кралство) за членство в Съвета на Европа, както и в Партньорството за мир на НАТО като непосредствени приоритети“, продължава прессъобщението, цитирано от „Коха Диторе“.

Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия отказва да признае. Европейският съюз и САЩ опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех.

Виолета Симеонова
415 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини