В населената със сърби част на Косовска Митровица се чуват сирени и взривове

  • 06 декември 2022 17:45

  • 1385
  • 0
В населената със сърби част на Косовска Митровица се чуват сирени и взривове
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Членовете на общинската избирателна комисия в северната (населена със сърби) част на град Косовска Митровица, придружени от косовската полиция, влязоха днес в помещенията, използвани от комисията по време на предишните избори, а градът е огласен от изстрели и сирени, съобщи Косово онлайн, предаде БТА.

В община Лепосавич, пак в Северно Косово, също са се чували сирени, а присъствието на членове на мисията на ЕС Еулекс бе засилено.

Граждани съобщават, че хеликоптер на силите на НАТО в Косово (КейФор) е прелетял на няколко пъти над общината.

По-рано днес членове на общинската избирателна комисия, придружени от косовски полицаи, са влезли в сградата на община Зубин Поток, на което са се противопоставили местни сърби граждани, които са се оказали там. Чули са се и сирени.

Президентът на Косово Вьоса Османи насрочи предсрочни местни избори в четири населени предимно със сърби общини на Северно Косово за 18 декември, тъй като на 5 ноември косовските сърби се оттеглиха от всички  институции на властта в Косово.

В Прищина предприеха такива мерки, след като от 22 ноември косовските власти решиха да глобяват всички, които не са сменили сръбските си регистрационни номера с косовски. На 23 ноември, след призив към косовския премиер Албин Курти от страна на САЩ решението за глобите за несменени сръбски номера беше отменено.

Премиерът на Косово: Жозеп Борел отстъпи, не ние

Валери Зайцев
1385 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини