Токът в Сърбия поскъпва от Нова година

  • 30 ноември 2022 14:33

  • 329
  • 1
Токът в Сърбия поскъпва от Нова година
© Pixabay

Средната цена на киловатчас за домакинствата и дребните консуматори в Сърбия ще бъде увеличена с 6,5 процента без ДДС от Нова година, съобщи сръбската радиотелевизия РТС.

Министърът на минното дело и енергетиката Дубравка Джедович обяви днес, че от 1 януари токът ще поскъпне с 10 процента, а газът - с 11 процента, предаде агенция Бета.

По искане на държавната компания ЕПС Белград Съветът на Агенцията за енергетика е потвърдил промяната в цената на тока, отбелязва РТС.

Средната цена на електрическата енергия за потребителите, които имат право на гарантирано снабдяване по регулираните цени – домакинствата и дребните консуматори – е определена на основата на максималния одобрен приход и предвиденото количество електрическа енергия за продажба на тези потребители.

Вучич: Сърбия трябва да инвестира в енергетиката си до 33 млрд. евро в следващите 15-20 г.

Президентът Александър Вучич каза днес, че поскъпването на тока няма да заплаши стандарта на живот на гражданите, дори и на най-бедните.

„Държавата иска да поеме върху себе си най-големия товар на кризата. (…) Сега цената на тока на стоковата борса е около 540 евро на мегаватчас, докато при нас за гражданите е почти 14 пъти по-ниска“, каза Вучич.

Виолета Симеонова
329 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.30 | 20:57

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини