Сирийски кюрди: Атентатът в Истанбул е дело на ИД

  • 24 ноември 2022 10:06

  • 615
  • 2
Сирийски кюрди: Атентатът в Истанбул е дело на ИД
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Командирът на съставените най-вече от кюрди Сирийски демократични сили (СДС) Мазлюм Абди заяви, че бойците от групировката нямат никакво отношение към атентата в Истанбул, станал на 13 ноември и отнел живота на убити шестима души.

"Ние установихме, че извършителката на терористичния акт Ахлам Албашир, задържана от турските власти, принадлежи към поддръжниците на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) в Алепо", посочи Абди, цитиран от кюрдската агенция Фърат, предаде БТА.

По негова информация тримата братя на сирийката, която е била омъжена за боец на ИД, са се сражавали в редиците на терористите и са загинали - двама, от които в Сирия, в Манбидж и в Ракка, а третият в Ирак.

"След проведено разследване бе установено, че нападението е извършено от членове на контролирани от Анкара сирийски опозиционни групи", твърди Абди. "Това беше провокация, за да се създаде претекст, който да оправдае турската инвазия", категоричен бе той.

Според командира на СДС друг брат на Ахлам Албашир ръководи една от опозиционните формации.

На 14 ноември турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи, че полицията е задържала жена, заподозряна, че е поставила чанта с взривно устройство на истанбулския булевард "Истиклял". Оказа се, че тя е сирийска гражданка, Ахлам Албашир, която призна, че е била обучавана от кюрдски бойци от организации, признати от Анкара за терористични.

Вижте как тръшват жената, заподозряна за атентата в Истанбул

В понеделник турският министър на националната отбрана Хулуси Акар заяви, че по време на операцията "Лапа-Меч" въоръжените сили на републиката са неутрализирали повече от 180 кюрдски бойци в Сирия и Ирак. Ударите бяха насочени срещу позиции на забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) и лагери на Силите за защита на народа, които са гръбнакът на СДС.

Валери Зайцев
615 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.11.24 | 10:47

1
Атентатите са си тяхни, търсят повод да нападнат Северна Сирия.

2022.11.24 | 11:03

2
Може да е Путин, провокира Ердалоган, да нападне Американският анклав в Сирия

Добави коментар

Водещи новини