Гърция е закупила шпионски софтуер точно след изборите през 2019 г.

  • 15 ноември 2022 10:24

  • 512
  • 0
Гърция е закупила шпионски софтуер точно след изборите през 2019 г.
© Getty Images

Гръцката разузнавателна служба е закупила шпионския софтуер „Предътър“ (Predator) само няколко седмици след парламентарните избори през 2019 г., твърди репортаж на сайта за разследваща журналистика „Инсайд стори“ (insidestory.gr), цитиран от свързаното с опозиционната СИРИЗА издание „Авги“.

Според неназовани източници на сайта софтуерът е бил купен срещу 7 милиона евро, а сделката е била „скрита“ в друга поръчка на Националната разузнавателна служба. След това „Предътър“ е бил инсталиран в помещение, контролирано от гръцкото правителство, в атинското предградие Агия Параскеви.

Освен това правителството плащало 150 хиляди евро месечно за проследяването на комуникациите на десет цели, които се сменяли.

В началото системата е била тествана срещу „чуждестранни цели“, но от лятото на 2020 г. е започнала употребата й и срещу лица от страната, е заявил източник, за който се твърди, че е близък до израелския бизнесмен Тал Дилиан, който според публикацията предоставя софтуера „Предътър“, както и до вече бившия директор на гръцката национална разузнавателна служба Панайотис Кондолеон. През септември същата година били генерирани повечето линкове, които се изпращат до мобилни телефони и при натискане инсталират шпионския софтуер.

След вноса на софтуера гръцки правителствени представители посетили Израел, където се запознали с инфраструктура за събиране на информация, след което, през март 2020 г., в Атина била учредена компанията „Интелекса“ (Intellexa) на Дилиан.

Гърция разследва прилагането на шпионски програми

Според публикацията плащанията са били скрити зад компанията „Крикел“ на Янис Лавранос, приятел на Григорис Димитриадис, племенник на премиера Кириакос Мицотакис, който беше началник на кабинета му, но подаде оставка заради скандала с подслушванията, на министрите на отбраната и на здравеопазването Никос Панайотопулос и Танос Плеврис и на бившия главен секретар на министерството на защитата на гражданите Константинос Цувалас. В репортажа се споменава за движения между сметките на „Крикел“ и „Интелекса“, за които се твърди, че са свързани с плащания по софтуера.

Скандалът с подслушванията в Гърция започна след разкритията през август, че лидерът на опозиционното „ПАСОК Движение за промяна“ Никос Андрулакис е бил подслушван от гръцкото разузнаване. Тогава премиерът Кириакос Мицотакис обясни, че подслушването на Андрулакис не е било незаконно, но е било политически неприемливо. Заради скандала ръководителят на гръцката Национална разузнавателна служба Панайотис Кондолеон подаде оставка, а парламентът състави специална анкетна комисия за разследване на въпроса с подслушванията.

Аферата се разрасна след публикуването на списък на предполагаеми жертви на незаконно подслушване от гръцкия вестник „Документо в началото на този месец.

Сред имената, които „Документо“ публикува, са бившият премиер Андонис Самарас, настоящият министър на защитата на гражданите Михалис Хрисохоидис, външният министър Никос Дендиас, министърът на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис, министърката на гражданската защита Олга Геровасили, както и други политици, а също и журналисти.

Гръцкото правителство категорично отрича да е закупувало или използвало шпионски софтуер.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
512 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини