Анализатор: Атентатът в Истанбул е тест за нещо голямо, замесена е "Ислямска държава"

  • 14 ноември 2022 21:10

  • 4029
  • 5
Анализатор: Атентатът в Истанбул е тест за нещо голямо, замесена е "Ислямска държава"
© gettyimages

"Няма как да дадем конкретен отговор кой е извършил атентата в Истанбул. Мястото, на което е извършен, е перфектното за такъв атентат. Турция е една много силно подредена полицейски държава. Там всичко се следи и дебне, защото ги е страх от атентат", заяви международният анализатор Илия Лазаров в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите ми между поръчителя и извършителя има цяла верига. 

"Това е по-скоро в стила на "Ислямска държава". Удобно е обаче вътрешно-политически Турция да каже, че е ПКК. Обикновено като се прави атентат от някаква организация, тя после поема вината. Атентатът има твърде малко жертви, но много ранени. Това е фактологията, всичко друго е гадаене. Заради войната в Украйна и другите конфликти по света забравихме "Ислямска държава". Тя има силата да се регенерира и в един момент ще се завърне с пълна сила. Този атентат е тест за нещо по-голямо", категоричен е Лазаров.  

Сирийските кюрди също отричат да са замесени в атентата в Истанбул

"Разбрахме, че директорът на ЦРУ Бил Бърнс се среща с руския си колега Сергей Наришкин в Анкара. На такива срещи се говори за всичко. Но да се говори конкретно Москва да не използва ядрено оръжие, е все на едно дете да му обясняваш да не яде шоколад", изтъкна международният анализатор пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че Русия е достатъчно зряла държава, която знае своите интереси и знае кога и как да приложи това оръжие. 

"Американците имат стратегия как да ги възпрат, но не е въпрос на молба, а на разговори и излагане на позиции. Нищо не можем да очакваме да излезе публично от тази среща. В момента това, което може да се направи, е двете държави да седнат на масата на преговори. Русия напусна Херсон, защото има проблеми с логистиката. Оказа се, че Русия е слаба, а не, че Украйна е силна. За Китай голямата мечта е разпад на Русия", посочи Лазаров. 

И заключи, че Тръмп е изхабен като политик в рамките на САЩ и е време да отстъпи. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4029 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.11.15 | 02:41

5
Това си е турска работа, правят го за да си прокарват политиките които искат. Ако им е нужно на управляващите да нападнат няокои хора и да ги очистят, слагат бомба бау , после ги обвиняват че са били те и започва гонение и изтребване и така....иди и обяснявай че не си бил ти..

2022.11.15 | 02:37

4
То пък един атентат, 7 убити и 80 ранени, не си ли е там като американците с отмах да размажеш 2 големи сгради и да умрат поне 2 - 3 000 човека, сичко друго си е направо губене на времето. Американците правят атентати с размах, а тия пикливи турци, сложат самоделка в кофа за боклук убият 5 и ранят 20 и леле какъв атентат.
S

2022.11.15 | 00:53

3
Abe to se znae ce sa teroristi ot PKK bog da gi nakaze ublcat i deca mrasni komunisti
Smart za sivite

2022.11.14 | 23:41

2
Reptilite sa vinovni kraino vreme da smajem reptilite I sivite smart za reptilite I sivite

2022.11.14 | 23:23

1
Ще опушкат Ермалък, защото предаде НАТО, вместо да нападне Руcия, нападна американските приятели в Кюpдистан.

Добави коментар

Водещи новини