Кипър е на първо място в ЕС по затлъстяване при децата

  • 23 октомври 2022 07:31

  • 1256
  • 3
Кипър е на първо място в ЕС по затлъстяване при децата
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Кипър оглавява отрицателна европейска класация, като е на първо място в ЕС по затлъстяване при децата по всички показатели. Това показват международни изследвания, които бяха представени на дискусия в парламента. Лекари и специалисти настояват за спешни мерки и превантивни програми за защита на детското здраве, съобщава БНР.

Всяко второ кипърче на възраст от 7 до 9 години е със затлъстяване, от него са засегнати 35% от всички деца до 18-годишна възраст. Това сочат резултатите за миналата година, които се очаква да бъдат надхвърлени през тази година.

Кипър е изправен пред огромен здравен проблем с наднорменото тегло при децата, който се потвърждава от национални, международни и европейски проучвания, заявиха депутати, представители на министерствата на здравеопазването и на образованието, лекари на проведената дискусия.

Около половината (от 40% до над 60%) от затлъстелите деца в училищна възраст са утрешните възрастни със затлъстяване, със съпътстващите ги сериозни заболявания като диабет и сърдечносъдови увреждания, предупредиха лекарите.

Прилаганите в момента превантивни програми за детското здраве не действат ефективно, бе отчетено на срещата. Участниците в нея настояха министерствата на здравеопазването и на образованието да засилят дейността си за насърчаване на здравословното хранене и физическата активност на децата, обхващайки всички нива на образователната система в страната.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1256 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.23 | 13:48

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.23 | 11:27

2
Още по мое време унищожаваха площадките, а новите бяха платени. Къде да спортуват децата? Физическо се кара в класната стая също. За всяко нещо си има причина после ревем
Hare Krishna

2022.10.23 | 11:20

1
Макдоналдс

Добави коментар

Водещи новини