Албания ще разсекрети всички досиета от 1944 до 1991 г.

  • 21 октомври 2022 13:28

  • 585
  • 2
Албания ще разсекрети всички досиета от 1944 до 1991 г.
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Парламентът на Албания одобри няколко поправки в закона за държавната тайна и класифицираната информация, които позволяват отварянето на всички досиета от 1944 до 1991 г., предаде Евронюз Албания, цитирано от БТА.

Законопроектът дойде по искане на властите, след като се появи досие, в което се твърди, че човек с инициали И. М. е предполагаем сътрудник на Държавна сигурност, като за заподозрян се смята бившият президент на Албания Илир Мета, който е настоящ председател на опозиционната Партия на свободата.

Според тези поправки кандидатите за високи ръководни длъжности отново трябва да минат през проверка, въпреки че преди това може да са получили удостоверение за чисто агентурно минало от двете комисии „Мезини“ и „Бежани“ (комисиите са създадени в годините след 1990 г. и издават служебни бележки за „чисто минало“ – бел. ред.).

Част от законовите промени е изменението, внесено от председателя на парламентарната група на Демократическата партия на Албания Енкелейд Алибеай, което дава възможност на всяко лице да се запознае с документите на бившата Държавна сигурност и да поиска копие от тях в съответствие със закона за правото на информация. Това, според Алибеай, означава пълно отваряне на всички досиета.

Албания иска спиране на два сайта, публикували данни от кибератаките

„31 години след падането на комунистическия режим албанските граждани имат право да научат пълната истина за най-безмилостната и нехуманна диктатура не само в историята на Албания, но и в Европа и извън нея. Истината за това какво е бил и представлявал комунистическият режим не може да бъде напълно разкрита, ако не бъде извадена на светло тази тъмна част от историята на бившата Държавна сигурност. Оповестяването на тези документи ще послужи и като историческа памет на албанския народ, така че подобни структури да не се повтарят в бъдеще. Албанците не са злопаметни и отмъстителни, хората, които са били репресирани, не търсят отмъщение, всичко, което търсят, е правото да знаят истината “, каза Алибеай в края на септември, когато бяха внесени предложенията за промените в законопроекта за класифицираната информация, пише АТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
585 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.21 | 19:04

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Емѝ...

2022.10.21 | 13:32

1
Дори албанците ще се оправят преди нас :)

Добави коментар

Водещи новини