Експерт: Газовият хъб в Турция трябва да получава газ не само от Русия, но и от Азербайджан и Туркменистан

  • 17 октомври 2022 12:59

  • 231
  • 2
Експерт: Газовият хъб в Турция трябва да получава газ не само от Русия, но и от Азербайджан и Туркменистан
© Pixabay

Ако Турция иска да стане газов хъб, през който да минава преносът на синьо гориво към европейските пазари, то тя трябва да включи и Азербайджан, и Туркменистан наред с Русия като страни износители, заяви турски експерт пред в. "Миллиет".

Коментарът е по повод идеята на руския лидер Владимир Путин в Турция да бъде изграден център за газови доставки, спомената по време на разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Астана, Казахстан, миналата седмица. Ердоган заяви по-късно, че Турция и Русия са инструктирали съответните си енергийни власти незабавно да започнат технически проучвания по руското предложение.

"Няма да е достатъчно един такъв център да бъде изграден единствено за руски газ. Стратегически приоритет за Турция трябва да бъде събирането в този център и на природния газ, постъпващ от Азербайджан и Туркменистан и преноса му оттук към Европа", смята доц. Угур Ясин Асал, ръководител на катедрата по политология и международни отношения към Истанбулския търговски университет.

Според специалиста е ясно, че Европа също се нуждае от такъв център и търси алтернативни газови маршрути. 

"В тази връзка този център трябва да бъде изграден не само чрез интегриране с Русия, но и като част от многостранната външна политика на Турция, в името на нашата страна, ако трябва и самостоятелно, като се постави фокус върху дългосрочните и стратегически ползи", смята Асал.

Русия: 63 млрд. куб.м. природен газ годишно могат да достигат до Европа през Турция

Последвайте канала на

Десислава Станева
231 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.17 | 22:16

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
МОЖЕ И ОТ ИРАН

2022.10.17 | 13:27

1
АМА ПЪРВО ТРЯБВА ВСИЧКИ ДА ГИ И З Б И Е Т Е ЗА ДА ИМ ОТКРАДНЕТЕ ГАЗТА И НАФТАТА :)

Добави коментар

Водещи новини