Еди Рама пред Съвета на Европа: Оттеглете обвиненията срещу Косово

  • 13 октомври 2022 12:47

  • 732
  • 1
Еди Рама пред Съвета на Европа: Оттеглете обвиненията срещу Косово
© Gettyimages/архив
Слушай новината Слушай новината

Министър-председателят на Албания Еди Рама призова вчера Парламентарната асамблея на Съвета на Европа да оттегли обвиненията срещу Косово, свързани с доклада на Дик Марти за търговията с органи в Косово и Албания по време на войната през 90-те години, съобщи КосоваПрес, предаде БТА.

„Призовавам ви да приемете искането на Албания за одобряване на резолюция, която изисква последващ доклад във връзка с недоказаните, срамни обвинения за трафик на органи от членовете на героичната Армия за освобождение на Косово, престъпление, което никога не е било извършено и никога не е трябвало да бъде приписвано“, каза Рама.

Премиерът на Албания каза също, че докладът на Дик Марти, заради който лидерите на Армията за освобождение на Косово са в затвора, е произведен в Кремъл и след това е разпространен по международните канали, предаде Албанското радио и телевизия.

По думите на Рама това одобряване не трябва да бъде направено „нито в името на Косово, нито в името на Албания, това е въпрос на вашата чест и вашата вярност“.

Рама допълни, че „когато светът се преобърне и жертвата стане престъпник, всичко е възможно“ и в момента, в който изчезне разликата между правилно и грешно, истина и лъжа, отново се връщаме в пространството на произволната власт и първата жертва на това изкривяване е самата международна общност.

Според албанския министър-председател превръщането на една фалшива, жестока новина в доклад, трансформиран впоследствие в резолюция в опит да се служи на истината и справедливостта с толкова много хора, които са били подведени, накрая е довело те да подкопаят и двете – и истината, и справедливостта.

Рама заяви пред  ПАСЕ, че "обвинението, повдигнато срещу /бившия лидер на Армията за освобождение на Косово и бивш президент/ Хашим Тачи по въпроса за трафика на човешки органи, е чиста фантазия", допълва КосоваПрес.

В края на речта си премиерът на Албания призова всички страни, които все още не са признали Косово, да го направят, предаде Албанското радио и телевизия.

Последвайте канала на

Десислава Станева
732 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.13 | 15:05

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини