Оправдаха бивш хърватски премиер по обвинение в облагодетелстване във военно време

  • 12 октомври 2022 16:53

  • 210
  • 1
Оправдаха бивш хърватски премиер по обвинение в облагодетелстване във военно време
© Getty (архив)

Бившият хърватски премиер и бивш председател на Хърватската демократична общност Иво Санадер днес бе оправдан по обвинения за облагодетелстване по време на война, съобщи загребската информационна агенция Хина, цзитирина от БТА.

Това стана на пореден процес по аферата "Хипо", за което Санадер беше осъден два пъти в предишни производства.

Присъдата беше обявена от съдията от Загребския окръжен съд Саша Луи, след като миналата седмица обвинението и защитата изнесоха заключителните си аргументи, а Санадер отново потвърди, че не е отговорен за облагодетелстване по време на война, подчертавайки, че стои зад защитата си, която представи в предишните производства.

Санадер преди това бе осъждан два пъти по аферата "Хипо", но присъдите бяха отменени от Конституционния и Върховния съд.

Прокурорът на УСКОК (Служба за борба с корупцията и организираната престъпност) Мария Вучко заяви в заключителната си реч, че в повторното производство е доказано, че Санадер е извършил деянията, за които е обвинен.

Адвокатът на Санадер Чедо Проданович посочи от друга страна, че в случая не може да се говори за облагодетелстване по време на война. Въпреки заключенията на висшите инстанции УСКОК не е  отстъпил от първоначалната си позиция.

Прокуратурата обвини Санадер, че е получил комисиона от 3,6 милиона куни (около 47 000 евро към днешна дата) от австрийската Хипо банк като заместник-министър на външните работи в края на 1994 г. и началото на 1995 г., след като Хърватия получи кредит за закупуване на сгради на посолства. Така според обвинението Санадер се е облагодетелствал неправомерно в тежка за страната финансова и икономическа ситуация.

Санадер е в затвора от април 2019 г.

Вкараха в затвора бившия хърватски премиер Иво Санадер

Последвайте канала на

210 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.12 | 18:51

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини